Životní příběh siamských dvojčat z Karolíny Millie a Christine McKoyových

Životní příběh siamských dvojčat z Karolíny Millie a Christine McKoyových

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Siamská dvojčata Mille a Christine McKoyovy se v 19. století staly hvězdami cirkusových představení ve Spojených státech i v zámoří. Navzdory slavné kariéře však nakonec zemřely v zapomnění v neoznačeném hrobě.

Příběh srostlých dvojčat McKoyových se začal psát v roce 1851, kdy se 11. července narodily otrockým rodičům Jacobovi a Monemie, kteří sloužili na farmě Jabeze McKaye Welches Creek v Severní Karolíně. Holčičky byly vzájemně spojeny v oblasti páteře a v oblasti pánve, a společně vážily necelých 8 kilogramů. Každá pak měla vlastní dvě ruce a dvě nohy, avšak samy o sobě často mluvili jako o jedné osobě Millie-Christie McKoyové.

Vystupovaly již od útlého věku

Dvojčata na sebe prakticky okamžitě upoutala pozornost místních obyvatel. Již v útlém věku tak byla odebrána svým rodičům a prodána do světa zábavy, v němž strávila většinu svého života. Poprvé se sestry objevily na veřejné výstavě ve věku pouhých deseti měsíců, postupně pak začaly vstupovat stále častěji, přičemž v prvních letech života mnohokrát měnily majitele. Nakonec je do vlastnictví získal bohatý obchodník Joseph Pearson Smith, který se stal zároveň jejich manažerem. Právě Smith jim pak vymyslel řadu úderných přezdívek jako Dvojčata z Karolíny či Dvouhlavý slavík.

Hvězdy jihoamerických panoptik

Pod Smithovým vedením vystupovala Millie-Christie McKoyová v rámci takzvaných panoptik (z angl. freak shows). Těch se účastnila celá řada lidí majících různé fyziologické anomálie, na kterých jejich manažeři vydělávali peníze pouze na tom, aby je mohli ukázat veřejnosti. Za ukázku dvojčat McKoyových si pak J. P. Smith účtoval 50 centů za lístek, a siamská dvojčata tak byla skutečně horkým zbožím. Konkurenční cirkusoví promotéři se tak několikrát pokusili je unést. Po mnoha neúspěšných únosech pak došlo k jednomu, který se skutečně podařil, a po McKoyových se slehla zem.

Věhlas postupně slábl

Smithovi se za pomoci matky dvojčat podařilo dívky vypátrat až v daleké Anglii. Prostřednictvím soudu se mu nakonec podařilo je získat zpět, přičemž je přemístil do svého domu, kde se Millie a Christie postupně učili německy a francouzsky. Po emancipaci v roce 1863 se pak dvojčata rozhodla u rodiny Smithových zůstat. V cirkusové kariéře pokračovala ještě dalších 30 let, zpravidla už ale jako pouhá vedlejší atrakce než jako hlavní tahák. V rámci vystupování se Millie-Christie věnovala především pěveckým číslům, kde uplatnila svůj dvojhlas.

Konec slibné kariéry a společný odchod

Vítr je nakonec zavál do míst, kde se svou kariérou začínala, a to na pozvání samotné královny Viktorie. Později se pak dívky připojily k Barnumově kočovnému cirkusu. O jejich životě později vznikla biografická kniha Historie dvojčat z Karolíny, ve které se McKoyovy snažily přiblížit svůj příběh širší veřejnosti. Na konci kariéry se Millie a Christine odebraly na odpočinek na plantáž, na které se narodily, poté, co farmu jejich otec odkoupil. Mile v roce 1912 onemocněla tuberkulózou a 12. října nemoci podlehla. Její sestra zemřela o 17 hodin později. Dvojice byla pohřbena ve dvojité rakvi na neoznačeném pozemku, který mezitím zarostl. V roce 1969 byly obě pohřbeny na hřbitově obce Welches Creek, kde odpočívají dodnes.

Příběh dvojčat Millie a Christie McKoyových je dnes poměrně drsnou připomínkou toho, jak se lidé v minulosti chovali k těm, kteří svým vzhledem vybočovali z řad společnosti. Přestože pohled na siamská dvojčata budí i dnes značný rozruch, je uklidňující sledovat, že se s těchto lidí nestává pouhé cirkusové číslo, ale dostává se jim naopak odpovídající odborné pomoci, soucitu a péče.

Reklama
Reklama