Ovoce, které nám ničí zuby. Najdete tam i to, co byste nečekali

Ovoce, které nám ničí zuby. Najdete tam i to, co byste nečekali

Foto: Max Maximov / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Naše zuby nejsou odolné proti všemu. Některé ovoce může být horší než tolik nenáviděné sladkosti. Jak si ho i přesto užít a neponičit si zuby? V žebříčku nejhoršího ovoce pro naše zuby jsou i některé kousky, které byste tam vůbec nečekali.

Obsah článku
  1. Ananas
  2. Jablka
  3. Banán
  4. Citrusy
  5. Nakládané ovoce
  6. Absolutní pohroma: vyčistit si hned poté zuby

Ovoce není tabu, jen nesmíme při jeho konzumaci dělat chyby, které nás stojí sklovinu. Někdy se ovoce bohužel staví na špatnou stranu a ukáže svou ne úplně vlídnou stránku.

Ananas

Sice se někdy používá pro bělení zubů, stejně jako jahody, ale je-li ho moc, může narušovat zubní sklovinu. Při běžné konzumaci toto nehrozí, ale pokud popíjíte ananasové šťávy, pak už to může mít negativní vliv. Ananas navíc někdy dráždí i sliznici úst a dásně, může například vyvolat afty.

Pokud již máte citlivé zuby, pak vám ananas může působit nepříjemnou bolest zubů.

Jablka

Tradovalo se, že čistí zuby. 

Možná pocitově. Ale jak již víme, obsahuje také kyseliny, které zubům neprospívají (pozor tedy i na mošty). Navíc obsahují cukry, takže podporují bujení škodlivých bakterií, které působí zubní kaz.

Banán
Banán | Zdroj: Dean Drobot / Shutterstock

Banán

Jeden z nejhorších, krásný žlutý zralý banán. Znáte ten pocit po snědení banánu? Lepivé, jakoby „chlupaté“ zuby? Banán je bezkonkurenčně nejhorší, byť není kyselý.

Ale ulpívání jeho sacharidových složek na zubech je skvělým zdrojem energie a potravy pro bakterie v ústech. Počkejte půl hodiny a po banánu si raději vyčistěte zuby. 

Citrusy

Ty jsou asi nejznámější viníci poničené zubní skloviny. Nejhůře se jeví pití džusů. 

Nakládané ovoce

Kupodivu sem patří i kompoty. Kombinace cukru a kyselin je pro zuby také nevhodná. Škodlivé jsou i octové nálevy, takže sem klidně patří k nakládaná řepa,  okurky a jiná kyselá zelenina. Kombinujte ji s jídlem nebo ji zapijte. Nečistěte si zuby také hned po vypití například sklenice vody s jablečným octem.

Absolutní pohroma: vyčistit si hned poté zuby

Škody, které ovocné kyseliny mohou na zubech napáchat můžeme zmírnit třemi způsoby. Nejlepší je samozřejmě kombinace všech.

  • Vypláchnutí úst vodou nebo zapití ovoce vodou nebo čajem
  • Nečistěte si hned zuby, ale až minimálně půl hodiny po konzumaci ovoce nebo ovocné šťávy
  • Používejte zubní gely posilující sklovinu
     
Reklama
Reklama