Za naši žárlivost může evoluce: „V lebce máme mozek pračlověka v moderním světě a stejné instinkty“

Za naši žárlivost může evoluce: „V lebce máme mozek pračlověka v moderním světě a stejné instinkty“

Foto: Roni Setiawan / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud jde o vztahy, lásku, sex a podvádění, řídíme se stejnými instinkty jako pravěcí lidé. Zcela jinak však podvádějí muži a jinak ženy. A žárlivost je doslova evoluční emocí, tvrdí evoluční psycholog.

Podle docenta Barryho X. Kuhleho, odborníka na evoluční psychologii, to vyplývá z podstaty mužství a ženství. Evoluce nutí muže starat se pouze o své potomky. Snaží se tedy zajistit, aby se nestarali o potomky s cizími geny. Proto když dojde na nevěru, muži se automaticky zajímají nejprve o sex. Naopak ženy žárlí na lásku jiných žen, protože chtějí veškerou péči a zdroje pro sebe a své potomky.

„Žárlivost jako emoce jasně dokazuje, že se jedná o evoluční emoci... V naší lebce se nachází mozek pračlověka v moderním světě,“ říká docent Barry X. Kuhle. Zdůrazňuje však, že se jedná pouze o evoluční trendy pohlaví a rozhodně neplatí pro všechny muže a všechny ženy.

Je horší dát všanc tělo, či duši?

Co je horší: podvádět partnera emocionálně, nebo ho podvádět fyzicky? Podle studie popsané na Livescience.com může odpověď záviset na vašem pohlaví. Barry X. Kuhle, odborný asistent psychologie na americké Scrantonské univerzitě, říká: „Zatímco muži častěji vyslýchají své partnerky ohledně sexuální povahy aféry, žena se často ptá svého partnera, zda je do té druhé ženy zamilovaný.“ (Ne)skutečná reality show.

Kuhle k tomuto závěru dospěl po sledování americké televizní reality show Cheaters (Podvádíš mě!). Nechal své studenty-badatele, aby věnovali zvláštní pozornost tomu, jak „partneři reagují, když konfrontují své partnery s nevěrami“. Ze 75 afér uvedených v pořadu se „57 procent mužů oproti 29 procentům žen pravděpodobně ptalo na sex a kladlo otázky jako ‚Měl/a jsi s ním/ní sex?' a ‚Byl/a v posteli lepší než já?‘, zatímco 71 procent žen oproti 43 procentům mužů se zeptalo, zda je podvodník zamilovaný do druhého muže nebo ženy“.

Reklama

Inspirace filmem

Kuhle se poprvé inspiroval k tomu, aby se dozvěděl více o rozdílných reakcích mužů a žen na podvádění, když v roce 2004 zhlédl film Closer. Film režiséra Mika Nicholse (hrají Clive Owen, Natalie Portmanová, Julia Robertsová a Jude Law) sleduje nevěru ústředních postav.

Stále stejné ohrožení

Mnozí se však zdráhají Kuhleho zjištění přijmout, protože jsou založena na televizní reality show. Pořad Cheaters byl kritizován za falešnost, což není žádné překvapení, pokud o reality show něco víte, napsal Specialistpi.com. Ale i když pořad ponecháme stranou, Kuhle věří, že evoluční biologie je na jeho straně, a deníku Today.com řekl, že „moderní muži zdědili vyvinutou moudrost od dlouhé řady mužských předků, kteří si nikdy nemohli být stoprocentně jisti, že dítě je skutečně jejich.“ Pokud jde o pravěké ženy, Kuhle věří, že „by byly více ohroženy, kdyby si jejich partner vytvořil citové pouto s jinou partnerkou, a přesunul tak svůj čas, závazek a ochranu na jinou ženu“.

Kdy je nevěra větší průšvih?

Zdá se, že také předchozí studie souhlasí s Kuhlem: například studie z roku 2009 publikovaná v časopisu Evolutionary Psychology, která zjistila, že kanadští muži „cítili větší vinu, když svou partnerku sexuálně podváděli, zatímco ženy cítily větší vinu, když byly emocionálně nevěrné“. Kliničtí psychologové Kenneth Levy a Kristen Kelleyová z Pensylvánské státní univerzity také zjistili, že ze 400 lidí „měli muži tendenci být více ‚rozrušeni‘ sexem a ženy citovým poutem“.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama