PIVNÍ KVÍZ: Česká pivní tradice v číslech a zajímavostech
Pivo je v Česku více než jen nápoj – je to součást kulturní identity. Přinášíme vám výběr těch nejzajímavějších údajů, které mapují nejen spotřebu, ale i exportní úspěchy a snahu o ochranu této tradice.
Česká republika na špici světové spotřeby
Češi dlouhodobě patří mezi největší konzumenty piva na světě. V roce 2005 dosáhla spotřeba rekordních 163,5 litru na osobu, což odpovídá zhruba 327 půllitrům ročně. Přestože v posledních letech došlo k mírnému poklesu, aktuální hodnota okolo 126 litrů na osobu stále udržuje Českou republiku na předních příčkách světového žebříčku.
Festivalové rekordy v Ostravě
Během čtyřdenního festivalu Colours of Ostrava v roce 2019 bylo vytočeno přibližně 480 000 piv. Nejčastěji se čepovala piva Radegast Rázná 10 a Hořká 12. Na akci fungovalo 320 výčepních píp a tým 340 výčepních, kteří zajišťovali správné a dochvilné čepování. Tento údaj patří k nejvyšším festivalovým výtočím v Česku a činí festival o to známějším i zajímavějším.
Budvar a Prazdroj: úspěchy českých pivovarů
Budějovický Budvar zaznamenal v roce 2023 historicky nejvyšší produkci – 1,865 milionu hektolitrů piva. Export přitom tvořil více než 70 % produkce, konkrétně 1,337 milionu hektolitrů, což potvrzuje význam značky na zahraničních trzích. Největším pivovarem v zemi je však Plzeňský Prazdroj s ročním výstavem kolem 10 milionů hektolitrů. Společnost vlastní i značky Radegast či Kozel a exportuje do více než třiceti zemí světa.
Největšími domácími výrobci a vývozci piva jsou Plzeňský Prazdroj, pivovary Staropramen a Budějovický Budvar. Mezi sedmičku velkých pivovarů, které dohromady uvaří 84 procent domácí produkce, dále patří Královský pivovar Krušovice, PMS Přerov, DRINKS UNION a Starobrno.
Tak zní hned na začátku v tomto článku, jací jsou největší giganti v naší republice.
Tradice a snaha o ochranu pivní kultury
Tankové hospody, takzvané „tankovny“, které čepují nepasterizované pivo přímo z podzemních nádob (tzv. tanků), se staly symbolem kvality a tradičního přístupu. Některé české podniky mají přitom historii sahající až do 12.–13. století. Česká republika se proto v loňském roce rozhodla požádat o zápis pivní kultury na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Cílem je zachovat tradici hostinských zařízení, pohostinnosti a společenského setkávání u piva, které tvoří významnou součást české identity.
Jak jste na tom vy se základními znalostmi z oblasti alkoholu a hospod? Zkuste si náš kvíz, který jsme pro vás připravili. Dokážete správně zodpovědět všechny naše otázky?
A určitě se také mrkněte na tato méně známá fakta o českém pivu.
Kvíz
Ačkoli tyto znalosti patří k těm nejzákladnějším, pokud jste nevěděli úplně všechno, nezoufejte. Určitě máte spoustu jiných znalostí, které můžete upotřebit. Zkuste si některý z našich jiných kvízů a přesvědčte se, že i vy dokážete v určité oblasti nasbírat plný počet bodů.