Za socialismu bylo lépe...Je lidskou přirozeností si dobu dávno minulou idealizovat

Za socialismu bylo lépe...Je lidskou přirozeností si dobu dávno minulou idealizovat

Foto: Geckly / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ceny různých produktů v České republice neustále stoupají, a tak se lze stále častěji setkat také s konstatováním, že za socialismu bylo lépe. Alarmující je, že s tímto tvrzením přichází nejen stárnoucí pamětníci, ale i lidé, kteří tuto dobu vůbec nezažili. Je lidskou přirozeností si dobu dávno minulou idealizovat, na druhou stranu všeho moc škodí! Bylo skutečně za socialismu lépe?

Život se skrytými názory

Lidé dnes často argumentují tím, že za socialismu k sobě měli lidé blíž, více se spolu přátelili. Kdo by si ostatně nevzpomněl na známé heslo, že v jednotě je síla? Zde se je ovšem možné ptát, jestli to náhodou nebylo zapříčiněno tím, že se měli hůře než dnes, a proto byli vůči ostatním solidárnější? Sice se navzájem setkávali, ale vždy si museli dávat pozor na to, co vypouští ze svých úst, protože nikdy nevěděli, kdo je poslouchá.

Bez známých ani ránu!

S názorem, že jsou dnes věci příliš drahé, se můžeme setkat v podstatě každý den. Přesvědčují nás o tom naši známí i média. Pokud si však pustíme dobové zpravodajství třeba z osmdesátých let minulého století, rozhodně se nesetkáme s názorem, že by věci byly nějak extrémně levné. Navíc zde byl ještě jeden velký problém, který dnes řešit nemusíme. Nic se nedalo sehnat! Na některé produkty se psaly pořadníky a existovalo i takzvané podpultové zboží, na jehož koupi jste neměli, pokud jste nedisponovali dobrými známými, nárok.

Do ciziny jen za odměnu!

Kam se chystáte letos v létě na dovolenou? Odpověď, že do Itálie, Španělska nebo jiných ještě daleko exotičtějších zemí patrně nebude nijak výjimečná. Pokud byste podobnou otázku dostali v časech normalizace, patrně byste o odpovědi vůbec přemýšlet nemuseli. Ti šťastnější by zamířili do NDR, Jugoslávie nebo Bulharska, většina by potom trávila svou dovolenou u nějakého z jihočeských rybníků. Na tom samozřejmě není špatného, možnost volby je ale daleko příjemnější eventualitou.

Televizní šeď

Přemýšlíte o tom, jestli se večer budete dívat na napínavý seriál, pustíte si nějaký sportovní přenos nebo se poučíte sledováním nějakého zajímavého dokumentárního filmu? Za socialismu byste z takových starostí vrásky neměli. Československá televize zprvu vysílala na jednom programu, od roku 1970 měla dvě stanice. Z tohoto úhlu pohledu je potom mnohem víc pochopitelné, že se za socialismu více četlo. Nutno ale zdůraznit, že se oficiálně četli jen autoři, kteří byli schváleni panujícím režimem. Tato tvorba byla značně schematická a je otázkou, jestli mohla tehdejším lidem přinášet skutečné uspokojení.

Jak by obstála cestovní kancelář s výlety do minulosti?

Tento text však v žádném případě nechce zpochybňovat tvrzení pamětníků, že za socialismu bylo lépe. Z jejich pohledu nutně lépe být muselo, protože byli mladí, plní sil a celý život měli před sebou. To je hlavní důvod toho, proč zapomněli na řadu z výše uvedených nevýhod života za socialismu. Pokud však někdo něco podobného tvrdí, aniž by tehdejší dobu zažil na vlastní kůži, nezbývá než litovat toho, že neexistuje stroj času, aby si mohl život v socialismu naostro vyzkoušet. Bylo by jistě zajímavé sledovat, kolik lidí by záhy změnilo svůj názor!

Reklama
Reklama