Reklama

ANO - NE: Největší ostrov planety či stát s vícero hlavními městy. Zkuste si náš všeobecný zeměpisný kvíz se základními otázkami

ANO - NE: Největší ostrov planety či stát s vícero hlavními městy. Zkuste si náš všeobecný zeměpisný kvíz se základními otázkami

Foto: cookelma / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jak se vyznáte v zeměpisu? Některé znalosti jsou opravdu základní, učili jsme se je už na základní škole. Jenže jak je člověk nevyužívá, postupně je zapomene. Víte všechno, či si z tohoto článku něco odnesete?

Reklama

Že vás zarazila informace o státě s více hlavními městy? Není to nic vymyšleného. Konkrétně se jedná o Jihoafrickou republiku. Kromě Kapského Města tamní obyvatelé uznávají jako hlavní město také Pretorii a Bloemfontein. Zde si jen těžko dokážeme představit, jaké to je mít tři hlavní města, ale v očích místních je to zcela normální.

To, co ví valná většina z nás, je to, že řeka Mississippi není tak dlouhá jako Amazonka a Nil, které se řadí mezi nejdelší řeky světa. Někteří z nás se ale mohou domnívat, že se jedná o nejdelší řeku vůbec, a to kvůli jejímu názvu. Messipi je francouzský překlad původního názvu a doslova znamená Velká řeka.

Posuneme se dál. Znáte světové oceány? Jsou dohromady čtyři – Tichý, Atlantský, Indický a Severní ledový. Základní otázka ve škole: Který z nich je největší? Většina z nás ví, že největší oceán je přece Pacifik. Ale který z nich to je? Správná odpověď je Tichý oceán.

Tropické ostrovy v Tichém oceánu
Tropické ostrovy v Tichém oceánu | Zdroj: shalamov / Depositphotos

Nyní se zaměříme na nejdelší podmořský tunel na světě, který se nachází mezi Velkou Británií a Francií. Říká se mu Eurotunel. Velkou zajímavostí je, že samotná dominanta Paříže i Francie, Eiffelova věž, by se do tohoto tunelu dala naskládat 169krát.

Máte rádi čínské stavby? Konkrétně se tu budeme bavit o Velké čínské zdi. Se všemi odbočkami měří 8758,8 km. Stavěla se po několik století. Kdyby se postavila kopie Velké čínské zdi, která by byla stejně dlouhá, obě tyto zdi by měřily přibližně stejně jako rovník.

A pokud jste žili v přesvědčení, že Čína má nejdelší pobřeží ze všech světových států, měli byste si to přepočítat. Čína v tomto ohledu zažívá drsnou porážku, vítězem se stává Kanada.

Spousta lidí věří, že v Jižní Americe je více zemí než v Africe. Šeredně se mýlí. V Jižní Americe je totiž pouze 12 zemí, kdežto v Africe byste jich napočítali 54.

To, že Vatikán je nejmenší zemí světa, je všeobecně známá věc. Je to tak malá země, že se vejde do celého města Řím. Pokud jste viděli film Madagaskar, tak víte, že se zčásti odehrává v Manhattanu, což je velké město v USA. Toto hlavní město je přibližně stodvacetkrát větší než stát Vatikán.

Přiučili jste se něčemu novému? Vybrali jsme ty největší zajímavosti. Kvíz, který nyní přijde, nebude tak těžký.

Přestože zeměpis mnoho lidí nepovažovalo za oblíbený školní předmět, matička Země nás nepřestává udivovat ani po této stránce. Věděli jste například, že nejstarší nalezená fosilie (zkamenělina) se odhadla na stáří 3,5 miliardy let? To není zrovna málo.

Každopádně nás těší, že jste se skvěle pobavili a rozšířili své znalosti. Pokud se tak stalo, článek splnil svůj účel.

Zdroj článku:
Autorský text
Reklama