Tajný pokoj nebo pošta? Zajímavosti, které jste ještě neslyšeli o Eiffelově věži

Tajný pokoj nebo pošta? Zajímavosti, které jste ještě neslyšeli o Eiffelově věži

Foto: givaga / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Eiffelova věž je jednou z nejznámějších památek na světě. Byla původně navržena jako vrchol světové výstavy v Paříži v roce 1889 u příležitosti stého výročí francouzské revoluce a předvést mechanickou zdatnost Francie na světové scéně. Což se rozhodně povedlo.

Výsledek tvrdé práce stavební firmy Gustava Eiffela dominuje pařížskému panoramatu a její známou siluetu najdete i v Las Vegas, Číně, Řecku, nebo v Texasu. Od svého vzniku se po věži prošlo více než 300 miliónů lidí a každoročně přivítá až 7 milionů návštěvníku. I přes tato vysoká čísla ale jen málokdo zná tyto zcela základní fakta:

1. Gustav Eiffel není ten, kdo věž navrhl

I přestože Eiffel dostal právo pojmenovat věž po sobě, ve skutečnosti to byli dva jeho zaměstnanci Maurice Koechlin a Emila Nouguier, kteří navrhli originální design. Na stavbu je použito více než 2,5 milionu nýtů a na příštích 40 let od jejího vzniku se stává nejvyšší stavbou světa.

2. Tajný pokoj

V průběhu stavby si Gustav Eiffel zařídil soukromý byt na vrcholu věže, kde si zval slavné osobnosti jako byl například Thomas Edison. Nyní je tento byt zpřístupnění veřejnosti k prohlídce.

3. Eiffelova věž měla být po 20 letech stržena

Jak už zde bylo zmíněno, věž byla postavena původně jen za úmyslem předvést průmyslovou zdatnost Francie během světové výstavy a podle plánu měla být po 20 letech zase zbořena. Zřejmě by tomu tak i bylo, nebýt chytrosti Eiffela, který do věže vložil rádiovou anténu a bezdrátový telegrafní vysílač. Proto vláda nakonec usoudila, že je příliš užitečná na to, aby byla zdemolována.

4. Hitler dal rozkaz zničit Eiffelovu věž

Když Německo během 2. světové války okupovalo Francii, nařídil Adolf Hitler stržení věže. I přestože rozkaz nebyl nikdy splněn, francouzští odbojáři na oplátku přeřízli výtahová lana věže, takže nacisté byli nuceni vyšplhat po schodech, aby mohli vztyčit svou vlajku.

5. Věž je jakousi sestřenicí Sochy Svobody

Ještě před zahájením stavby věže byla Eiffelova firma požádána, aby navrhla vnitřní rám pro newyorskou Sochu Svobody. Tento úkol byl svěřen do rukou již zmíněnému Maurice Koehlinovi.

Reklama

6. V Eiffelově věži je pošta

V prvním patře vedle obchodů se suvenýry je nenápadně zastrčená malá pošta. Když si sebou vezmete zásilku a odešlete jí z Eiffelovi věže, bude doručena s jedinečným razítkem.

7. Eiffelova věž jako laboratoř

V roce 1889 poskytl Eiffel poslední patro věže ústřednímu meteorologickému úřadu, který si zde zprovoznil meteorologickou stanici. Proběhlo zde mimo jiné první bezdrátové telegrafní spojení a byly zde objeveny kosmické paprsky.

8. Eiffelova věž je pokryta jmény slavných osobností

Francouzští inženýři věže nezapomněli na historii. Nejenže jsou podle slavných francouzských osobností pojmenovány některé z pařížských ulic, ale 72 z nich má vyryto své jméno i na konstrukci Eiffelovi věže. Najdete zde jména jako Foucault, Dumas, Perrier a další.

9. Pod Eiffelovou věží je vojenský bunkr

Pod jižním pilířem věže se nachází tajný vojenský bunkr, který je dlouhým tunelem připojen k nedaleké Ecole Militaire. Z bunkru se v současnosti stalo malé muzeum, kde si turisté mohou připomenout kousek z historie věže.

10. Eiffelova věž se pohybuje

Eiffelova věž je včetně antény vysoká 324 metrů. Toto číslo se však může v rámci roku lišit až o 18 centimetrů! Díky rozpínavosti železa se věž za teplého počasí roztahuje a v zimě naopak smršťuje. Mimo to se vlivem větru vychyluje až o 7 centimetrů.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama