Jestliže umíte číst, umíte i vařit. Ignorujte vyhlášené knihy šéfkuchařů, radí odbornice na francouzskou kuchyni

Jestliže umíte číst, umíte i vařit. Ignorujte vyhlášené knihy šéfkuchařů, radí odbornice na francouzskou kuchyni

Foto: Jim_Filim / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Vaření není umění jen pro pár talentovaných lidí, i když spousta předražených restaurací a supermarketů prodávajících exotická jídla vám tuto myšlenku vnucuje, protože na tom vydělává.“

Tato slova a ještě mnohem ostřejší vyjádření byla možná slýchat od Julie Childové (1912-2004), spisovatelky, autorky článků a moderátorky pořadů o vaření, která americké veřejnosti představila tajemství a techniky francouzské kuchyně. Protestovala tak proti prohlášení, že vaření je koníček vhodný jen pro vybrané lidi. „Jestliže umíte číst, umíte i vařit," napsala.

Julia prožila dlouhý (dožila se 91 let) a nekonvenční život. Stačila se stát všestrannou sportovkyní (měřila 188 cm), válečnou špionkou, odvážnou bojovnicí s rakovinou prsu, televizní moderátorkou a populární – dnes bychom řekli – „food blogerkou“. I přesto, že do třiceti pouze ohřívala mražená jídla, při pobytu v Paříži (s manželem Paulem) jí učarovala místní kuchyně a pro americké ženy se stala popularizátorka „cuisine française“. Vydala několik úspěšných knih i kuchařek. Ještě větší popularitě se těšil Juliin kuchařský televizní pořad The French Chef vysílaný od roku 1963.

Z jejích názorů a rad pro tento článek pouze vybíráme:

Opatřete si dobrou základní kuchařku

Jestliže vám někdo řekne, že k uvaření skvělého jídla potřebujete jen postupovat podle návodu v knize, možná vás to příliš neuklidní. Pokud vlastně netušíte, kde máte začít číst. Na trhu je totiž spousta kuchařek, které často začátečníka zastraší – podobně jako televizní programy o vaření. Takže
pokud se chcete naučit vařit, nezačínejte s žádnou kuchařkou od kteréhokoli z reklamou vyhlášených
módních šéfkuchařů.

Kupte si základní příručku dobře vysvětlující termíny, které jsou zkušenému kuchaři jasné, jako je „opečte", „opražte“ nebo „poduste". Hledejte kuchařku, která nepopisuje jen speciální jídla pro slavnostní večeře, ale která vám krok za krokem vysvětlí přípravu základních jídel - vývarů, polévek, omáček, těsta a základní postupy přípravy masa, ryb a zeleniny.

Reklama

Když získáte základní dovednosti, jděte dál a zkoušejte recepty z časopisů a novin. Také některé supermarkety občas publikují vlastní recepty nebo rozdávají časopisy s recepty zdarma.

Zjistěte, co má ráda vaše rodina

Nic vám nedodá tolik sebedůvěry jako spokojení strávníci - to je vaše rodina a přátelé, kterým vámi připravené jídlo chutná a dávají to najevo, Zeptejte se každého, jaká jídla mu chutnají, a pokuste se je zařadit na jídelníček. Poznamenejte si jídla, která si členové vaší rodiny často vybírají v restauraci. Vyptejte se jich, co jim chutnalo u přátel, a pokud je to možné, požádejte je, ať vám přinesou recept. Kuchaři amatéři milují chválu a většinou se o recept rádi podělí. Nebo se podívejte do své kuchařky či na internet, najděte tam podobný recept a všechny překvapte domácí přípravou jejich oblíbeného jídla.

Přečtěte si vždy celý recept

Nezačínejte vařit, dokud si nepřečtete celý recept až do konce a nepřipravíte si všechny přísady. Možná to vypadá samozřejmě, ale spousta jídel nedopadne dobře právě proto, že to neuděláte. Možná až uprostřed receptu zjistíte, že potřebujete změklé máslo - a vy máte jen to na kost zmrzlé z ledničky. Nebo v okamžiku, kdy potřebujete dát péci pečlivě připravený dort, zjistíte, že jste
měli troubu nechat předehřát.

Reklama
Reklama