Nejnebezpečnější časovaná bomba na naší planetě

Nejnebezpečnější časovaná bomba na naší planetě

Foto: Kris Wiktor / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

To snad nemůže být pravda. Victor Tsai neustále kontroluje data - ale vše je v pořádku. Geofyzik z Kalifornského technologického institutu dlouhé měsíce skenoval podloží Yellowstonského národního parku seismografem.

To snad nemůže být pravda. Victor Tsai neustále kontroluje data - ale vše je v pořádku. Geofyzik z Kalifornského technologického institutu dlouhé měsíce skenoval podloží Yellowstonského národního parku seismografem.

Tsai se chtěl dozvědět více o magmatické komoře pod největším supervulkánem Země. A přesně to udělal. Mrazivé výsledky ukazují, že téměř 800stupňová komora, která pulzuje pod národním parkem, je jen špičkou ještě masivnějšího systému magmatu. A ten může kdykoli vybuchnout.

Problém není jen jedna komora

Ještě nedávno vědci předpokládali, že národní park v nadmořské výšce 2500 metrů trůní na magmatické komoře o objemu 10 000 kilometrů krychlových, která se nachází až 15 kilometrů pod zemským povrchem. Díky novým seismologickým průzkumům je však nyní jasné, že komora má stále jakéhosi velkého bratra – tedy více než 4,5krát většího bratra.

Velký bratr

Leží pod první komorou v hloubce 20 až 70 kilometrů a je napájena přímo ze zemského pláště průduchem magmatu. Rozměry sopky Yellowstone poprvé ukázaly, že geolog Robert Christiansen objevil kráter (kalderu) na satelitních snímcích NASA: Je to gigantická prohlubeň dlouhá nejméně 70 a široká 40 kilometrů.

Reklama
Yellowstonská kaldera je sopečný kotel supervulkánu v Yellowstonském národním parku na severozápadě státu Wyoming, USA. Fotka od Shawn Talbot / Shutterstock

Jak by to dopadlo?

Vědecké výpočty nakonec ukazují, že zhruba před 640 000 lety zde došlo k jedné z největších sopečných erupcí v historii Země. Pokud sopka Yellowstone vybuchne nyní, země doslova exploduje a vyvrhne nejméně 5000krát více ohnivé hmoty než běžná sopka. Laviny žhavé lávy o teplotě 1200 stupňů Celsia by pohltily několik amerických států v západní Americe a vystřelily by tisíce krychlových kilometrů lávy a popela do stratosféry výbušnou silou několika tisíc atomových bomb.

Spící Godzilla

Odborníci počítají s tím, že obloha na několik let ztmavne, sklizeň se neuskuteční. Svět by byl roky ve stavu nouze. „Yellowstone je spící Godzilla. Když se probudí a její erupce dosáhne 8. kategorie, doslova vyrve vnitřnosti z Ameriky a místo 50 může být 30 států," vysvětluje Michio Kaku, fyzik a autor bestsellerů.

Před termínem

Podle odborníků k takové erupci supervulkánu dochází každých 700 000 let. Protože ale vědci připouštějí, že Yellowstone je nepředvídatelné monstrum, určitě se může probudit dříve. Dokonce o 60 000 let dříve.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama