Překročíš - zaplatíš: Ve Finsku se pokuta za rychlou jízdu odvíjí od výše příjmu hříšníka

Překročíš - zaplatíš: Ve Finsku se pokuta za rychlou jízdu odvíjí od výše příjmu hříšníka

Foto: myronstandret / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Podnikatel multimilionář dostal jednu z nejvyšších pokut na světě za překročení rychlosti o 30 km/h. Stalo se to ve Finsku, kde se pokuty vypočítávají jako procento z příjmu pachatele. Zkrátka podle pravidla: Čím více vyděláte, tím více zaplatíte.

Ve Finsku, kde se výše pokuty odvíjejí od příjmu pachatele, dostal řidič pokutu 121 000 eur, což jsou na koruny úctyhodné více než tři miliony. A to za – ano, čtete správně- překročení rychlosti, informoval server The Guardian. 

„Opravdu toho lituji," citoval 76letého Anderse Wiklöfa hlavní deník Aalandských ostrovů, autonomní oblasti Finska v Baltském moři. Pan Wiklöf jel rychlostí 82 km/h v zóně s rychlostí 50 km/h, když ho zastavila policie a udělila mu pokutu. Spolu s pokutou mu byl na 10 dní zadržen řidičský průkaz, uvedly noviny Nya Aaland.

Zrovna jsem začal zpomalovat, ale asi se to nestalo dost rychle. Tak už to chodí.

Aalandské ostrovy leží u vstupu do Botnického zálivu mezi finským městem Turku na západním pobřeží pevninského Finska a švédským hlavním městem Stockholmem.

Platič recidivista

Není to poprvé, co byl řidič Wiklöf přistižen při překročení rychlosti. V roce 2018 mu byla uložena pokuta ve výši 63 680 eur (asi 1,6 milionu korun). A o pět let dříve musel „vysolit“ 95 000 eur (necelé 2,4 milionu). Přitěžující okolností byla skutečnost, že Wiklöf byl již dříve dvakrát pokutován za překročení rychlosti. Navíc mu byl na 10 dní zadržen řidičský průkaz.

Reklama

Velký výdělek, velká pokuta

Stejně jako v severských zemích se i ve Finsku pokuty za dopravní přestupky odvíjejí od závažnosti přestupku a příjmu pachatele, který si policie může okamžitě ověřit připojením chytrého telefonu k centrální databázi daňových poplatníků. Ve Finsku se pokuty za dopravní přestupky odvíjejí od denního disponibilního příjmu řidiče - zpravidla se jeho denní plat sníží na polovinu.

V roce 2002 dostal Anssi Vanjoki, vysoce postavený manažer společnosti Nokia, pokutu 116 000 eur (2,9 milionu korun)  poté, co byl přistižen, jak na svém Harley-Davidsonu jede rychlostí 75 km/h v zóně s rychlostí 50 km/h.

Podle finského systému se "denní pokuta" vypočítává na základě denního disponibilního příjmu pachatele, za který se obecně považuje polovina jeho denního čistého příjmu. Čím více řidič překročí limit, tím větší počet denních pokut obdrží.

Podnikatel, jehož jméno zdobí hlavní sportovní stadion Wiklöf Holding Arena v hlavním městě ostrova Mariehamnu.

Anders Wiklöf, rodák z Aalandu, je předsedou holdingu s ročním obratem 350 milionů eur, který zastřešuje podniky v oblasti logistiky, přepravy helikoptérou, nemovitostí, obchodu a cestovního ruchu. Společnost hříšníka Wiklöfa, Wiklöf Holding, má podle ZoomInfo hodnotu více než 10 milionů dolarů.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama