Řecké děti házejí zuby na střechu. Mají k tomu dobrý důvod

Řecké děti házejí zuby na střechu. Mají k tomu dobrý důvod

Foto: oestyle.gmail.com / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pamatujete si, co dělala maminka s vašimi vypadanými mléčnými zuby? V zahraničí by je s největší pravděpodobností zabalila do bavlny a zakopala na zahradě nebo je nechala pod polštářem, aby vám ho zoubková víla vyměnila za peníze nebo dárek.

Tak se to obvykle dělá s mléčnými zuby různě po světě. U nás zoubková víla postupně zdomácňuje také, ale zřejmě ještě stále dáváme malé zoubky do pěkné krabičky napamátku. Jak kdo.

Ale víte, co dělají řecké děti? Když jim vypadnou mléčné zuby, hodí je na střechu. Ale proč? Házení na střechu má přinést rodině štěstí a přivolat příchod zdravého zubu dospělého.

Řecká tradice házení zubů

Když dítě v Řecku přijde o mléčný zub, přeje si, aby mu narostl silný a zdravý zub dospělého člověka a přitom hodí vypadnutý zoubek na střechu. To má přinést štěstí. Ve skutečnosti by se také dítěmělo pokusit hodit zub co nejrovněji v naději, že na jeho místě vyroste rovný stálý zub. Stejný zvyk dodržují i děti v mnoha dalších zemích, například ve Vietnamu, Singapuru, na Srí Lance a v Číně.

Mléčné zuby kolem světa

Není to však jediný způsob, jakým se ve světě zachází s vypadlým mléčným zubem. V některých částech Afriky házejí děti vypadané horní zuby na střechu a ty dolní zakopávají do země. Ve východní Asii je tomu naopak, tam se dolní zuby házejí na střechu a horní se zakopávají, házejí na zem nebo schovávají pod postel. V některých středovýchodních zemích, jako je Irák, Jordánsko a Egypt, jsou děti vybízeny k tomu, aby své zuby vyhazovaly k nebi.

Reklama

Nejběžnější způsob

Od Mexika přes Rusko až po Nový Zéland se zub nabízí jako oběť myši s nadějí, že dospělý zub bude stejně silný jako zub hlodavce. Tento rituál je obvykle doprovázen modlitbou nebo písní.

Děti v Argentině dokonce nechávají své zuby ve sklenici a očekávají návštěvu kouzelného žíznivého hlodavce, který jim během spánku zanechá poklad. Ve Francii a Švýcarsku se La Petit Souris („Malá myška") jmenuje hlodavec, který odnáší vypadané dětské zuby za peníze nebo sladkosti. V Jižní Africe se zub nechává v bačkorách pro „zubní myš", která po sobě zanechává dárek.

Dalším poměrně běžným rituálem v zemích, jako jsou Spojené státy, Kanada, Anglie, Austrálie a Dánsko, je příchod „zubní víly". Tento zvyk je založen na mýtu, že víla odnese zub a nechá místo něj dárek nebo peníze.

To však není vše. Někde se zub dokonce schovává na památku a jinde se prostě vyhodí. V dnešní době rodiče ukládají dětské zuby také proto, aby uchovali kmenové buňky pro některé zdravotní problémy v pozdějším věku…

Reklama
Reklama