Chleba se dřív nevyhazoval. Češi dnes zapomněli, co s ním dělaly naše babičky

Chleba se dřív nevyhazoval. Češi dnes zapomněli, co s ním dělaly naše babičky

Foto: Nahhana / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pojďme se podívat do starých časů, jak naše babičky hospodařily s božím darem. Možná si to ještě pamatujete ze svého dětství nebo mládí.

Obsah článku
  1. Topinka
  2. Chleba ve vajíčku
  3. Nádivky
  4. Chleba pro zvířata
  5. Bílá káva nejen pro lidi, ale i zvířata

Podíváme se, jak to bylo dřív. Pamatujete si ještě silnou kmínovou vůni tehdejšího kvasového chleba? Dnešní se mu často nemohou rovnat.

Topinka

Topinky známe a dnešní nasucho dělané topinky zdaleka nemají moc co do činění s těmi, které si pamatujeme z let sedmdesátých a osmdesátých. Pravá topinka plavala na sádle.

Domácím a vyškvařeným.

Dostala tak neodolatelnou chuť a často stačilo ji jenom potřít česnekem.

Druhou variantou pak byly topinky nasucho pražené na kamnech, takže typický očernalé proužky jim dávali úchvatnou vůni a chuť.
Až později se na topinky začínaly dávat různé „ďábelské tousty“, ať už kupované v konzervě, nebo doma dělané osvědčené recepty.

Domácí pálivé pomazánky na topinky zažily rozmach po revoluci, když k nám doputovala legendární cuketa.

Chleba ve vajíčku

Zamilované jídlo může mít mnoho podob. Někdo nechává chleba pěkně nasát, jiný ho jen rychle obalí. Někdo vysuší vajíčko na chlebu na troud, jiný nechá jen lehce zatáhnout. Navrch se typicky dávala hořčice a cibule. Případně nakládané papričky nebo čalamáda.

Starý chleba
Starý chleba | Zdroj: Original arts / Shutterstock

Nádivky

Už v dobách Magdaleny Dobromily Rettigové byly nádivky luxusním jídlem. Staré pečivo, chleba i bílé pečivo, se zpracovávalo na různorodé nádivky. Obohacené zeleninou nebo kořením, nebo dokonce s pomletými vnitřnostmi, typicky játry.

Na nádivky si dnes vzpomeneme občas na Velikonoce, ale je to škoda. Různé zapečené kostky pečiva s čímkoliv nám dávají možnost zpracovat zbytky chleba a vykouzlit skvělou večeři, ke které stačí přidat jen zeleninu. Nebo kyselou okurku.

Chleba měl prostě mnoho podob.Tmavý chléb je naší tradicí, nikde na světě se tmavý kváskový chleba tolik nepoužívá jako u nás. Chleba s něčím je u nás typickým jídlem.

Chleba pro zvířata

Pro slepice namočený, pro kozy a dobytek usušený.

Chleba se nevyhazoval. Kdo měl zvířata, tak zbytky chleba končily u nich. Na vsích se také rohlíky a chlebem v mléce krmily psi a kočky. Dnes již víme, že to pro ně vhodná potrava není a nahrazují je granule. Ale množí si ještě možná pamatují ty misky s nalámaným pečivem zalité mlékem.

Bílá káva nejen pro lidi, ale i zvířata

A možná ani netušíte, že chleba s bílou kávou se dával i mladým králíčkům, pro které to bylo vítané vylepšení jídelníčku, když je matka začínala odstavovat od kojení.

Tuhle pochoutku ostatně milovali i lidé a kočky a psi.

Dnes si můžete na tuto chuť zavzpomínat nejlépe s domácím kváskovým chlebem, který chuti tehdejšího chleba nejlépe odpovídá.

Reklama
Reklama