Toaletní papír vynalezli v Číně. Budete překvapeni, kolik takových nezbytností je právě z Číny

Toaletní papír vynalezli v Číně. Budete překvapeni, kolik takových nezbytností je právě z Číny

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejenom rychle rostoucí ekonomika, také vynálezy ovlivňující život v minulosti i nyní jsou spojeny s Čínou. Se zemí, která nám dala nejenom toaletní papír. Vzpomeňme si třeba na porcelán nebo střelný prach.

Vůbec první vynálezce papíru

Dynastie Han v roce 105 našeho letopočtu vynalezla papír. Tedy přesněji řečeno za vlády dynastie Han dokázal eunuch císařského dvora Cai Lun vynalézt papír. Ne sice v takové podobě, v jaké ho známe dnes, avšak ve velmi větší kvalitě, než byl papyrus používaný v Egyptě. Obyčejný papír vyráběný především ze zbytků textilií byl postupně zdokonalován. Brzy tak vznikl třeba barevný papír nebo papír odolný vůči hmyzu.

Prvenství ve vzniku papíru je jednoznačně přiřazováno Číně, spekuluje se ale o době jeho vzniku. Existuje i možnost, že k vynálezu papíru došlo již v 2. století před naším letopočtem.

Není papír jako papír

U papíru ještě zůstaneme. Tentokrát však u toho toaletního. Ten s velkým předstihem dokázala vyrobit opět Čína. A to pravděpodobně v roce 851. Tehdy byl velmi oblíbeným na císařském dvoře.

Téměř v témže období dokázali Číňané využívat papír také k obchodu. Směna mezi prodejci byla usnadněna vystavováním papírových směnek nebo dobropisů. Tento obchod byl doplněn o využívání kovových mincí.

Snadnější objednávání jídla

V 9. století našeho letopočtu pak měla Čína využít papír také jako menu pro cizince cestující za obchodem. Ti se tak mohli bez problémů najíst v místních krčmách. S tiskem čínské obyvatelstvo pokračovalo a v roce 868 měla vzniknout první čínská kniha.

Reklama

První tištěná kniha

Kniha nalezená roku 1907 v jeskynním komplexu Mo-kao má být vůbec první dochovanou ručně tištěnou knihou. Podle dodatku, který byl ke knize připojen, pochází z 11. května 868. Tisk knih fungoval díky dřevu a inkoustu. Do dřeva byly vyřezány znaky, na které byl nanesen inkoust. Z jednoho vyřezaného dřeva mohlo vzniknout až 20 000 kopií.

Základy piva i vína

Je to možná k nevíře, ale Číně je připisováno prvenství, i co se týče alkoholu. V roce 2004 totiž vědci z Pensylvánské univerzity potvrdili, že byla Čína prvním národem, který konzumoval alkohol. A to již před 9 000 lety. Tým vědců studoval sušené organické materiály v nalezených starověkých sklenicích a potvrdil, že již v té době existovaly destilační i fermentační procesy používané při výrobě alkoholu.

K výrobě piva a vína, ve které dnes Čína příliš neexceluje, se váže jedna z tamních pověstí. Tato pověst vypráví příběh o ženě jménem Yi Di. Ta měla být vůbec první osobou, která dokázala připravit alkohol. A to pro svého manžela již dva tisíce let před naším letopočtem.

Pomoc při orientaci i věštění

Jedním z vůbec největších starověkých vynálezů není nic jiného než kompas. Byl vyroben již ve 3. století před naším letopočtem. Původně však ne pro orientaci, ale spíše pro věštění budoucnosti. Až v 10. století našeho letopočtu začal být využíván mořeplavci, aby se neztratili na moři. Kompas pak byl pravděpodobně arabskými obchodníky dovezen do Evropy. Už zde byl přímo používán při navigaci nejenom na rozbouřeném moři, ale také na souši.

Příbor, který Číňané nepoužívají

Vůbec největším překvapením v čínských objevech pak mohou být vidličky. I přesto, že Čína je pověstná používáním hůlek namísto příboru, není to nikdo jiný než právě čínský stát, kde se před mnoha stovkami let používaly vidlice. Ty byly nalezeny v hrobce vůbec prvního nemýtického císaře Qin Shihuanga.

Ulehčení života

Ať už má člověk na Čínu pohled jakýkoliv, nelze jí odepřít, že díky jejím vynálezům v dobách minulých máme komfort nejenom na toaletě, ale také třeba při čtení knih nebo orientaci v prostoru. Základ tento národ dokázal dát také raketám či detektoru zemětřesení.

Reklama
Reklama