Superovoce pro zdravé srdce teď koupíte v Lidlu. Ideální pro věk 50+

Superovoce pro zdravé srdce teď koupíte v Lidlu. Ideální pro věk 50+

Foto: Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Od čtvrtka platí v Lidlu zvýhodněná nabídka na různé druhy rajčat, které jsou mimořádně prospěšné zejména pro správné fungování srdce. Zbystřit by měli především lidé po padesátce, u kterých hrozí zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Obsah článku
  1. Výhodná nabídka na rajčata
  2. Sleva na rajčata
  3. Přínosy pro zdraví
  4. Rajčata jsou ideální pro lidi nad 50 let

Výhodná nabídka na rajčata

Od čtvrtka platí v Lidlu výhodná nabídka, která potěší všechny nejen milovníky čerstvého ovoce a zeleniny, ale také každého, kdo chce přirozenou cestou podpořit své zdraví. Za zvýhodněnou cenou totiž nabízí keříková rajčata, která by neměla chybět v jídelníčku každého vyznavače zdravého životního stylu. 

Pravidelná konzumace rajčat je skvělou prevencí srdečních a cévních onemocnění. Jsou tedy ideální i pro lidi starší padesáti let, kteří by měli prevenci civilizačních chorob věnovat zvýšenou pozornost. 

Sleva na rajčata

V akčním letáku, který platí od čtvrtka 19. července do neděle 22. července, najdeme 41% slevu na Cherry rajčata keříčková koktejlová - tedy pouze za 34,90 Kč (400 g). Dále od čtvrtka platí sleva 29 % na Cherry rajčata keříková, které koupíte jen za 59,90 Kč (300 g). Výhodná nabídka se vztahuje také na Cherry rajčata datlová - po slevě (28 %) stojí pouze 49,90 Kč (250 g). 

Přínosy pro zdraví

A jak rajčata prospívají našemu zdraví? Především obsahují antioxidanty a další živiny, které pomáhají chránit srdce, regulovat tlak a zpomalovat stárnutí buněk. Důležitou látkou obsaženou v rajčatech je například draslík, který snižováním krevního tlaku chrání srdce a omezuje riziko infarktu. 

Odborníci se shodují, že konzumace potravin s vysokým obsahem draslíku a antioxidantů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 30 %. 

„Draslík a lykopen obsažené v rajčatech působí synergicky – podporují zdravou činnost cévního systému a zároveň chrání buňky před oxidativním stresem,“ 

říká nutriční terapeutka Mgr. Dana Hrnčířová. Vedle lykopenu se v rajčatech vyskytují antioxidanty jako beta-karoten, vitamín C a E a flavonoidy. Zejména lykopen je velmi přínosný, protože zpomaluje proces aterosklerózy (ucpávání cév), chrání mozkové tkáně a snižuje riziko nádorových onemocnění. 

Rajčata jsou ideální pro lidi nad 50 let

S přibývajícím věkem se riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění zvětšuje. Lidé starší padesáti let stále častěji trpí vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo infarkty. Proto odborníci lidem v této věkové skupině doporučují začlenit do svého jídelníčku potraviny bohaté na přírodní antioxidanty a vlákninu

Důležitý je zejména pravidelný příjem draslíku a lykopenu, které jsou v rajčatch obsaženy. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová k tomu dodává:

„Lidé nad padesát let by měli konzumovat rajčata pravidelně, klidně každý den – například ve formě salátů, vařených omáček nebo polévek. Tepelnou úpravou se lykopen navíc lépe vstřebává.“

Starší lidé mohou mít také problém s pomalejším trávením. Rajčata obsahují vlákninu, která podporuje zdravou funkci střev, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a také přispívá k delšímu pocitu sytosti. Díky tomu jsou rajčata také dobrou prevencí obezity. 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama