Tohle po čtyřicítce fakt nejezte. Ztloustnete, ani nevíte jak
Některá jídla by po čtyřicátých narozeninách měla být tabu. Přiberete po nich a ještě se negativně odrazí na vašem zdraví. Ano, často jsou to dobroty, kterých jsme si do tohoto věku mohli dopřávat požehnaně.
Nastal čas jíst pro to, aby tělo fungovalo. Ne pro chuť a požitky. Zvyky se musí rapidně změnit.
Po čtyřicítce se fungování těla mění
O tom, jestli se zpomaluje metabolismus, nebo ne, se stále vedou spory. Dokázanou pravdou ale je, že nám začne ubývat svalová hmota. Ta je důležitým spalovačem kalorií. Zachránit nás může pravidelný silový trénink, cvičení vlastní vahou, pilates. Tehdy udržíme metabolismus v rozumném spalování a sem tam hřích si dovolit můžeme.
Ovšem jsou tu jídla, která chtě nechtě v tomto věku přispívají ke vzniku hormonální nerovnováhy, zvyšují objem tukové tkáně, zejména v oblasti břicha a začínáme je i špatně trávit.

Tady jsou ti nejhorší viníci:
Bílé pečivo
Pečivo, zejména to bílé, přispívá k zhoršenému trávení. Můžete se po něm začít cítit nafouklí, v nepohodě. Bývá po něm také brzy hlad, způsobuje kolísání krevního cukru a přispívá k inzulinové rezistanci.
Jak poznáme inzulinovou rezistenci?
Více náchylné jsou k tomuto problému ženy, protože jim začíná kolísat hormonální hladiny. V tomto věku se může projevovat typicky a ještě předtím, než vás na ni upozorní lékař z krevních testů:
- Bolesti hlavy, výkyvy nálad
- Přibírání v oblasti pasu
- Únava, mozková mlha
- Přibírání zdánlivě z ničeho
- Problémy se spánkem, noční buzení
- pocit, že jste oteklá, zhoršení celulitidy
Co s tím? Neprovokovat tělo rychlými cukry (cukr, bílá mouka) tělo a více se hýbat.
Omezit stres a věnovat se kvalitní stravě s dostatkem bílkovin, vlákniny, ovoce a zeleniny.
Cukr
Cukr v tomto věku nesvědčí. Nejenže rychle zhoupne hladinu cukru v krvi, způsobí následnou únavu, ale celkově po prázdných kaloriích přiberete.
Nízkotučné jogurty
Je s nimi podobný problém. Aby vůbec nějak chutnaly, jsou slazené a zahušťované škrobem. Takový jogurt je pak spíše sacharid než bílkovina.
Jídelníček po čtyřicítce už je o kvalitě: Rozdíl poznáte po týdnu!
Chtě nechtě si musíme přiznat, že jídelníček musí začít být tvořený pro tělo, nikoliv pro nezřízené chutě. Nejsme popelnice. Nejsme konzumenti.
Představte si, že skládáte denní příjem jídla podle toho, co potřebuje vaše tělo. Tedy především bílkoviny, zeleninu, ovoce. Sacharidy? Zkuste to ze začátku metodou: maximálně jednou denně.
Už jen to vám ulehčí a kila půjdou dolů.
A věřte, že vylepšením jídelníčku poznáte na trávení rozdíl už po týdnu.