Dieta jeskynních lidí funguje i dnes: Zdravé tělo a prevence rakoviny

Dieta jeskynních lidí funguje i dnes: Zdravé tělo a prevence rakoviny

Foto: mvc_stock / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dieta lovců a sběračů, jeskynních lidí, paleolitická dieta, paleo dieta neboli dieta doby kamenné je stravovací plán založený na potravinách podobných těm, které se mohly jíst během paleolitické éry, jež se datuje přibližně před 2,5 milionu až 10 000 let. Za jistých podmínek pomáhá udržet si zdravé tělo i dnes.

Podle amerických lékařů také zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva. Ta trápí lidi po celém světě. Paleolitická dieta vychází ze stravy lovců a sběračů, takže zahrnuje veškeré ovoce a zeleninu, obiloviny, luštěniny a libové maso. Vylučuje potraviny, které jsou jakkoli zpracované a upravené - tedy konzervy, hotová jídla, mléčné výrobky, uzeniny, sladkosti, pečivo, těstoviny atd., napsal Dailymail.

Vědci z Emoryho univerzity v Atlantě sledovali více než dva tisíce mužů a žen a zjistili, že ti, kteří se stravovali jako lidé z doby kamenné, nebo se této stravě alespoň co nejvíce přiblížili, byli mnohem méně ohroženi rakovinou tlustého střeva. Zatímco u žen bylo riziko nižší o 29 procent, u mužů bylo nižší až o 51 procent. Strava středomořských národů snižovala riziko rakoviny tlustého střeva o 26 procent u žen a o 42 procent u mužů.

„Tato studie ukazuje, že strava paleolitických lidí a středomořských národů má velký přínos pro zdraví člověka. Žijeme však v 21. století, a tak je pro nás téměř nemožné žít jako pravěcí lidé. Místo striktního dodržování konzumace těchto potravin však můžeme jejich prvky začlenit do svého životního stylu. Pokud budou lidé kupovat 80 procent čerstvých potravin a vařit z nich místo toho, aby jedli polotovary a hotová jídla, bude to obrovská změna k lepšímu," tvrdí americká doktorka Sarah Schenkerová.

Hypotéza diskordance

Cílem paleo stravy je vrátit se ke způsobu stravování, který je více podobný tomu, co jedli první lidé. Dieta vychází z toho, že lidské tělo je geneticky nesourodé s moderní stravou, která se objevila s farmářskými praktikami – myšlenka známá jako hypotéza diskordance.

Reklama

Zemědělství změnilo to, co lidé jedli, a zavedlo mléčné výrobky, obiloviny a luštěniny jako další základní složky lidské stravy. Tato poměrně pozdní a rychlá změna stravy podle hypotézy předstihla adaptační schopnost těla. Tento nesoulad je považován za faktor přispívající k dnešním problémům s obezitou, cukrovkou a srdečními chorobami.

Dva důvody, proč tuto dietu nedržet

Za prvé není pro každého - Paleo se úplně nehodí pro vegetariány nebo pro vegany. Sami zhodnoťte, jestli jste ten pravý adept na tento směr. Je ideální pro milovníky masa. a za druhé: k udržení výsledků je třeba nepřestávat - Aby nedošlo k jojo efektu, je důležité alespoň z 90 % dodržovat pilíře paleo stravování navždy. A to může být pro mnoho lidí zavazující, stresující a nesplnitelné. 

Reklama
Reklama