KVÍZ: Pivo, panák, šnyt… víte, co pijete, nebo jen koukáte po štamprli
Hospoda není jen o pivu. Je to místo, kam chodíme relaxovat, setkávat se s přáteli, někdy si i dělat nové. A proč ne? V hospodě lítá tolik názorů, že mezi nimi najdeme i svůj vlastní. Zazařte mezi přáteli těmito znalostmi a zkuste si náš hospodský kvíz, který zvládnou jen ti nejlepší.
Středověk: hospoda jako sociální síť své doby
Zapomeňte na představu, že hospoda byla jen dřevěný stůl a sud piva. Slovo hospoda pochází ze starého slova hospitalis – a znamenalo vlastně celou domácnost hospodáře, kde se shromažďovali lidé z okolí. Byla to taková středověká verze sociálních sítí, jen bez lajků a s pořádnou dávkou piva. Rolníci tu uzavírali obchody, obchodníci si domlouvali své, sem tam se sehrálo drobné divadlo nebo se konala přednáška na jakékoli téma. A kdo chtěl být v obraze, nemohl prostě chybět.
Kláštery: první pivní vynálezci
Kláštery si dávno uvědomily, že pivo spojuje lidi. V roce 993 n. l. vznikl v Břevnově klášterní pivovar, který je považován za nejstarší u nás. A od roku 1118 máme doloženou první pivní varnu v Cerhenicích. Mniši tak kromě modliteb stihli položit základ pro českou pivní kulturu. Není divu, že se u klášterních pivovarů brzy rozvinul obchod – šlechta v 16. století začala budovat pivovary na svých panstvích, aby měla co posílat do venkovských hospod. V oblasti Český Krumlov jich tehdy fungovalo okolo stovky, což zní jako sen každého pivaře.
Zlatý věk a hospody, které přežily staletí
Mezi 16. a 18. stoletím se hospody objevily prakticky všude, kde se vešly lavice a sud. Mnohé z nich přežily dodnes – a mají úctyhodnou historii. U Fleků v Praze (1499) se vaří tmavý ležák už víc než 500 let. U Medvídků se začalo vařit pivo v roce 1466 a přežilo i socialistické experimenty s tzv. umělou obživou po roce 1989. A U Pinkasů? Ti v roce 1843 přinesli do Prahy Pilsner Urquell – sotva rok po jeho zrodu v Plzni. Tyhle podniky jsou vlastně takové živoucí muzejní exponáty, jen s lepší podobě.
Od spolků k tankovnám: hospoda jako srdce společnosti
V 19. století se z hospod stala centra národní diskuze – debatovalo se, plánovalo, a občas i spiklenčilo. Koncem století sice přišly do módy víno a absint, ale po první republice se hospody začaly opět vracet ke svému společenskému významu. Za socialismu byly státní, ale lidi se tam stejně scházeli – u výčepu se řešilo všechno od fotbalu po politiku, samozřejmě šeptem. Kultovní podniky jako U Zlatého Tygra přežily hlavně díky věrným štamgastům.
A pak přišla 90. léta – hospody se vrátily do soukromých rukou, objevily se první „tankovny“ s nepasterizovaným pivem a craft beer scéna. Dnes už můžete zajít jak do historických podniků, které ctí tradici, tak do moderních hospod, kde se experimentuje a kde vám k pivu přinesou třeba dýňový hummus. Inu, doba se mění, ale jedno zůstává: hospoda je pořád místem, kde se žije naplno.
Myslíte si, že se vyznáte v hospodských výrazech? Zkuste si náš kvíz, který jsme pro vás připravili, a přesvědčte se, že jste skutečný znalec alkoholu a hospodského prostředí.
A po stránce nejen pivní nás může oslnit Český Krumlov. Podívejte se, jak krásný skutečně je, podobně jako vaše vlastní město či vesnice.
Kvíz
Jsme si jisti, že jste se svým výsledkem více než spokojeni. Nejenže jste si procvičili své znalosti z hospody a ohledně alkoholu, ale také můžete vyzkoušet své nejbližší nebo kamarády s hospody. Ať už byl výsledek jakýkoli, určitě toho víte mnohem více než spousta jiných lidí. Tak je vyzkoušejte, určitě se všichni skvěle pobavíte.