Největší druhy hmyzu, které rozhodně neznáte

Největší druhy hmyzu, které rozhodně neznáte

Foto: Fotoz by David G / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hmyz si většina z nás spojuje s něčím negativním a odpudivým. Možná se nám nelíbí jejich vzhled nebo nás například v případě much či vos svojí neustálou přítomností obtěžují. Pro přírodu a její správnou funkci je však hmyz nesmírně důležitý, jelikož vykonává podstatné funkce. Tyto funkce si často ani neuvědomujeme a bereme je jako samozřejmost. Ukážeme si pár největších druhů hmyzu na světě.

Kobylka Weta

Kobylka Weta se svojí hmotností až 71 g je považována za nejtěžší hmyz na světě. Jejím domovem je Nový Zéland, kde žije kolem stovky druhů dravých i býložravých kobylek. Podle fosilních nálezů existovaly Wety už před zhruba 200 miliony let. Jsou bezkřídlé a dnes žijí převážně nočním životem. Největší exemplář této kobylky vážil zmíněných 71 g, což je 3x více než váží průměrná myš domácí. Tato kobylka byla údajně schopná zkonzumovat celou mrkev.

Tyza velká

První místo v rozpětí křídel drží noční motýl s podivným názvem Tyza velká, které vědci naměřili rozpětí křídel až 33 cm. Přesto že se jedná o tak velkého motýla díky své noční aktivitě zůstává jeho život vědcům nadále ukrytý. Navíc ve chvíli, kdy svá roztažená křídla přitiskne na kmen stromu okamžitě splyne s pozadím a je velmi obtížné ho zrakem odhalit. 

Titán obrovský

Titán obrovský obývá deštné pralesy Jižní Ameriky a je největším známým broukem na světě. Jeho největší doložitelný exemplář má délku těla 16,7 cm a hmotnost 65 g. I když se jedná o opravdu obrovského brouka, dosud se o něm neví v podstatě nic. Nemáme informace o tom, jak dlouho žije, na jakou vzdálenost se může šířit, jak létá a podobně. Jen pro porovnání v České republice je největším broukem Roháč obecný, který dorůstá délky kolem 7cm.

Strašilka

Za bezkonkurenčně nejdelší známý hmyz na světě jsou považovány strašilky rodu Phobaeticus. Nejdelším zdokumentovaným exemplářem takzvaný druh Phobaeticus chani, který byl popsán v roce 2008. S nataženýma nohama měří neuvěřitelných 56 cm přičemž samotné tělo dosahuje délky zhruba 35 cm. Strašilky patří k těm tvorům živočišné říše, u nichž se vyvinulo nejdokonalejší maskování. Predátorům se vyhýbají tak, že se dokonale podobají větvičkám či listům a při zavěšení ve větru dokáží i věruhodně povlávat ve větru.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama