Youtuber snědl vývar ze smrtelně jedovatého portugalského válečníka kvůli „lajkům“. Celý proces natáčel

Youtuber snědl vývar ze smrtelně jedovatého portugalského válečníka kvůli „lajkům“. Celý proces natáčel

Foto: Volkan Yuksel / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Japonský youtuber se nedávno ocitl v centru pozornosti, když zveřejnil video, na kterém vaří a jí vývar z desítek smrtelně jedovatých mořských živočichů. Co se mu stalo? Přežil? A jakou kritiku vyvolal jeho pokus?

Populární japonský youtuber homosapi  s 1,7 miliony sledujících byl kritizován za nezodpovědnost. Odborníci z různých oborů na mořský život se domnívají, že svým činem popularizuje vaření a pojídání jednoho z nejnebezpečnějších mořských organismů na světě, uvedl začátkem června web Social Bites a další světové servery.

Měchýřovka portugalská jako válečník

„Portugalský modrý válečník“, „portugalská galéra“ či physalia physalis, které se obvykle říká jednoduše medúza, je ve skutečnosti mořská hydrozoa ze třídy polypovců z kmene žahavci.  Je to organismus složený z menších jednotek, které jsou geneticky identické, ale plní různé funkce. Zoologie jich zná asi 3200 druhů. Zástupci žijí v moři, vzácněji i ve sladkých vodách.

Přezdívku Man o' war (man of war čili válečník) dostala hydrozoa díky tomu, že připomínala portugalskou válečnou loď z 18. století s napnutými plachtami. Její balónový plovák může být modrý, fialový nebo růžový a tyčí se až 15 cm nad hladinu. Pod plovákem se skrývají dlouhé prameny chapadel a polypů, které dorůstají v průměru do 10 metrů a mohou se prodloužit až o 30 metrů. Chapadla obsahují bodavé nematocysty, mikroskopické kapsle naplněné stočenými ostnatými trubičkami, které dodávají jed schopný paralyzovat a zabíjet malé ryby a korýše. Zatímco „žihadlo válečníka“ je pro lidi jen zřídka smrtelné, přináší bolestivou ránu a způsobuje šrámy na odhalené kůži, popisuje web americké Národní oceánské služby.

Bude z toho „virál“

Ve populárním videu, které se pyšní více než 6 miliony shlédnutí, homosapi sděluje svým milionům odběratelů, že přišel na „geniální" nápad -uvařit vývar z „portugalské galéry“. Protože věděl, že neobvyklý počin přitáhne pozornost celého internetu, rozhodl se celý proces natočit na video. Našel pláž, kde jsou physalie často vyplavovány na břeh, vydal se tam s přáteli a nasbíral několik těchto tvorů, podobajících se modrým balonkům, informoval také web Nevsedoma.

Reklama

Důkladně živočichy umyl a pustil se do vaření - nejprve je vařil ve vodě, dokud z nich nebyla rosolovitá hmota. Toto želé pak několik vteřin vařil na otevřeném ohni a poté smíchal se zeleninou, omáčkami a práškem podobným glutamátu sodnému. Poté neobvyklý pokrm ochutnal a prohlásil, že mu chutí připomíná hřebenatky. Žádné negativní vedlejší účinky youtuber nehlásil.

Odborníci na mořský život reagovali na video s homosapi negativně a varovali diváky, aby je nenapadlo následovat příkladu youtubera. Ačkoli technicky lze portugalské physalie skutečně jíst – a to, pokud se vaří dostatečně dlouho, aby se neutralizoval toxin na bázi bílkovin - je to stále velmi nebezpečné. Když medúzu nevaříte dostatečně dlouho, jed nikam nezmizí, popisuje ve videu:

„Většina toxinů medúzy jsou proteinové toxiny (peptidy). Pokud ji vaříte v horké vodě o teplotě 50 stupňů po dobu asi 20-30 minut, toxin se ,deaktivuje´. Ale při zahřátí na nižší teplotu, při 40 stupních Celsia, pomáhá cirkulovat krev, ale toxin se ,nedeaktivuje´. A může to dopadnout katastrofálně,“ popsal homosapi.

Shuhei Ikeda, chovatel medúz v akváriu Kamo v japonském městě Tsuruoka, uvedl, že při přípravě „portugalských lodiček“ hrozí dokonce vdechnutí jedu ve výparech. I když obsah toxinu nebude smrtelný, konzumace či příprava těchto živočichů může způsobit těžkou alergickou reakci a potíže s dýcháním.

Reklama
Reklama