Cappuccino pijí odpoledne, krájí si špagety a neumí pozdravit: Italové prozradili, čím je turisté dovedou naštvat

Cappuccino pijí odpoledne, krájí si špagety a neumí pozdravit: Italové prozradili, čím je turisté dovedou naštvat

Foto: Afotoeu / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud se v létě chystáte navštívit Itálii, je třeba mít na paměti několik kulturních norem a zvyklostí, které vám zajistí příjemné zážitky. Bohužel se často stává, že se turisté na dovolené chovají nevychovaně. Někdy to dokonce zajde tak daleko, že jsou místní úřady nuceny zakročit.

Jedním z příkladů nevhodného chování je zákaz vstupu do čtvrtí gejš v japonském Kjótu - turisté se chovali neuctivě k těmto ikonickým „bavičkám“. V malém japonském městečku nedaleko hory Fudži musel být přístup k oblíbenému objektu pro fotografování přehrazen závorou, protože po sobě turisté zanechávali příliš odpadků a blokovali cesty. V italských Benátkách zase ukládají pokuty za promenádování se bez trička či košile a za koupání v ikonických kanálech. Úřady k sankcím přistoupily, protože velký počet turistů nedodržoval místní pravidla. A tak bychom mohli pokračovat dále a dále.

Pojďme zůstat v Itálii a podívejme se na devět způsobů chování, kterými – jako návštěvník Apeninského poloostrova - zcela jistě znechutíte místní obyvatele. Někdy však nemusí jít ani o hrubé chyby, abyste na dovolené vzbudili negativní pozornost Italů.

Turisté v Itálii jsou obzvláště nápadní, pokud jde o jídlo.

Podle serveru Merkur se v reprezentativním průzkumu mezi obyvateli Itálie vzdělávací platforma Preply dotazovala, jaké chování zahraničních hostů je nejvíce rozčiluje. Například 18 % místních obyvatel vadí, když si hosté na dovolené neobjednají typická italská jídla. Pro 12 % je nepřípustné objednat si cappuccino po poledni. A stejně tolik lidí považuje za neslušné, když jsou osloveni v jiném než jejich rodném jazyku.

Tohle nás rozčiluje

Většinu místních obyvatel (69 %) rozčiluje, když se rekreanti na památných místech chovají neuctivě. Taktéž jim vadí hluk a odhazování odpadků (24 %). Následuje tabulka nejhorších prohřešků v chování, kterých se dopouštějí turisté v Itálii z pohledu místních obyvatel:

  • Neúcta k památkám (69 %)
  • Hluku a zanechávání odpadků (24 %)
  • Konzumace neitalských pokrmů (18 %)
  • Konzumace cappuccina po 12:00 (12 %)
  • Komunikace s místními v cizím jazyce (12 %)
  • Neustálá konverzace (10 %)
  • Nečekají na usazení v restauraci (7 %)
  • Neumí italsky pozdravit ani poděkovat (5 %).

Abyste nevzbudili negativní pozornost místních obyvatel, měli byste se zdržet určitého chování.

Pět tipů, jak se v Itálii chovat jako vzorný turista

Italové jsou na turisty zvyklí, ale to nutně neznamená, že jim vše projde. Pokud chcete dát najevo své uznání nebo se prostě chcete vyvarovat přehmatů a faux-paux, snažte se řídit níže uvedenými tipy ohledně společenské etikety od společnosti Preply:

  1. Nedělejte si selfie fotografie na nevhodných místech. Pamětihodnosti a památníky patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím, ale ne vždy je vhodné před nimi pózovat. Věnujte pozornost informačním tabulím, kde se dozvíte, jaké chování je vhodné.
  2. K obědu ani odpoledne žádné cappuccino. V Itálii je zvykem pít un caffè - espresso - po poledni. Pokud si objednáte cappuccino, prozradíte na sebe, že jste turista nebo nemáte nastudovanou italskou kávovou kulturu.
  3. Naučte se základní slovní zásobu. Místní obyvatelé ocení, když turisté znají alespoň nejzákladnější výrazy v jejich jazyce. Například pozdrav ciao nebo grazie pro vyjádření díků.
  4. Oceňte kulturu jídla. Pro mnoho Italů je hrůza sledovat, jak si rekreanti krájejí špagety nebo pizzu nožem a vidličkou. Špagety se na okraj talíře navíjejí vidličkou - bez lžíce - a pizza se tradičně jí rukama.
  5. Nehlučte, odpočíváme. V Itálii je obvykle „siesta“ mezi 13. a 15. hodinou. Říká se jí „riposo“. V této době by se turisté měli vyvarovat hlasitých projevů a chovat se ohleduplně.
Reklama
Zdroje článku:
Reklama