Dosud nikdo neznal nejnebezpečnější oko světa. Někdo ale přeci

Dosud nikdo neznal nejnebezpečnější oko světa.  Někdo ale přeci

Foto: Sven Hansche / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tento záhadný přírodní úkaz je známý po staletí. Místní rybáři věří, že je to místo, kde Opičí král našel svůj zlatý kyj, jak se píše v oblíbeném čínském románu z 16. století nazvaném Cesta na západ. Je to ale teprve pár let, co vědci určili jeho hloubku, informoval server Huffpost.

Dlouhou dobu byla za nejhlubší modrou díru světa považována 200 metrů hluboká Dean's Blue Hole neboli Deanova modrá díra na Bahamách. V posledních letech se však ukázalo, že skutečný rekordman se nachází ve vodách Jihočínského moře.

Nejnebezpečnější oko světa

Největší dírou na naší planetě – a zároveň nejnebezpečnějším místem – je 300,89 metru hluboká jeskyně se slanou vodou zvaná Dračí díra uprostřed Jihočínského moře. Alespoň to tvrdí čínská státní televize CCTV. Podle čínské tiskové agentury Xianhua říkají místní díře „oko“. Dračí díra se nachází mezi Paracelskými ostrovy, tedy v jedné z nejvíce militarizovaných oblastí na planetě, protože tuto oblast bohatou na přírodní zdroje si nárokuje Čína, Vietnam a Tchaj-wan. 

Jako bota baleťáka

Podle serveru Unbeliavable Facts se čínským vědcům podařilo její hloubku naměřit v roce 2016. O rok později byl proveden další průzkum pomocí profesionálního podvodního, dálkově ovládaného vozidla. Vědcům se povedlo vytvořit trojrozměrný model modré díry a zjistili, že se ve skutečnosti nejedná o vertikální díru, ale že se „naklání“ a lze ji rozdělit na pět částí. Její tvar je přirovnáván k botě baletního tanečníka. V nejširší části měří 162,3 metru, v nejužší pak 26,2 metru. Vše můžete vidět v názorném videu níže.

Modrá je dobrá pro výzkum i život

Modré díry jsou v podstatě obří prohlubně v moři, které mohou dosahovat stovky metrů, a jsou známé výraznými modrými odstíny viditelnými shora, které jim dávají jméno. „Výzkum modré díry může poskytnout podrobné záznamy o tom, jak se klima nebo hladina vody mění v průběhu desítek tisíc let," řekl CCTV profesor Yang Zuosheng z Čínské oceánské univerzity. 

Institut pro ochranu korálů Sansha Ship Course Research potvrdil agentuře Xinhua, že v díře již našli 20 druhů ryb, soustředěných v horní části otvoru, protože od hloubky asi 100 metrů není ve vodě žádný kyslík.

Reklama
Reklama