Toto byla opravdu nebezpečná kráska. Mata Hari si svou práci užívala naplno

Toto byla opravdu nebezpečná kráska. Mata Hari si svou práci užívala naplno

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Špionka, tanečnice, ale i zoufalá matka toužící po získání své dcery zpět do péče. To je Mata Hari. Žena, jejíž život je opředen nejedním tajemstvím a nejasností.

Útrapy v dětství i dospělosti

Margaretha Geertruida MacLeod známá pod pseudonymem Mata Hari je představitelkou jedné z nejznámějších ženských špionek. Pravděpodobně byla velmi odvážná, její život ale rozhodně neskončil happy endem.

V dětství se její rodina potýkala nejenom s nedostatkem peněz, ale také s rozvodem. Když jí zemřela matka, bydlela u příbuzných a v Leidenu navštěvovala školu pro učitele. V roce 1895 vstoupila do nepříliš šťastného manželství s kapitánem Rudolphem MacLeodem, který byl důstojníkem holandské koloniální armády. O jejich svazku se toho příliš neví a ani neexistují žádné důkazy. Nicméně se objevují informace, že manžel Mata Hari byl poměrně hrubý a svou ženu měl dokonce nakazit syfilidou.

Zlomené srdce ze ztráty dětí

S manželem se kvůli jeho pracovním povinnostem musela přesunout na Jávu a Sumatru. Těžko říct, jestli za jejich vztahovými neshodami stál vyšší věk kapitána, nicméně Mata Hari opravdu nebyla šťastná. Porodila sice dvě děti, ale i ty čekal nepříznivý osud.

Milovaný syn zemřel v pěti letech. Prvorozený Norman John byl pravděpodobně otráven. Jeho zarmoucená matka se však pravdy nikdy nedokázala dopátrat. Existuje i varianta vyvracející záměrnou otravu. Mohl být také nakažen svými rodiči právě syfilidou a zemřít poté, co jeho léčba byla postavena na podávání rtuti.

Smrt milovaného syna byla pravděpodobně poslední kapkou, která rozhodla, že se Mata Hari vrátí do Evropy. I zde ji ale zasáhla další krutá rána. Po rozvodu se svým manželem v roce 1906 byla nucena vzdát se své dcery. Bývalý manžel se odmítl finančně podílet na její výchově, a ona tak neměla jinou možnost než přenechat péči o dceru na jejím otci.

Reklama
Mata Hari; zdroj: Merkelbach, Jacob / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Hvězdou scény orientálních tanců

Toužila po navrácení dcery zpět. A tak se začala v Paříži, kam vedly její kroky, věnovat orientálnímu tanci, aby se stala finančně nezávislou. Během několika málo měsíců se dostala do povědomí tamějšího publika a byla hvězdou nejedné z pařížských scén. Každý chtěl vidět Lady MacLeod, která se záhy přejmenovala na Mata Hari. Na jméno, které v překladu znamená „slunce“.

Její úspěch je přisuzován nejenom neskonalé kráse a štíhlé postavě. Přízeň diváků si zajistila také proto, že tančila velmi spoře oděná. Nebránila se ani milostným pletkám, za které, jak uvádí nejeden zdroj, byla velmi často odměněna i finančně.

Sexy špionka Německa i Francie

K období její největší taneční slávy připadá také období špionážních akcí. I ty jsou opředeny nevyjasněným tajemstvím. Spekuluje se o tom, že byla pouze v nesprávný čas na nesprávném místě. Zajímavější teorií ale je, že její špionážní kariéra začala poté, co ji za dvacet tisíc franků naverboval německý důstojník do služeb své země.

Německu měla dodávat cenné informace o situaci v Paříži. Záhy ale byla Francouzi zatčena. Vypověděla sice, že přijala německé peníze, nikdy se ale nesnížila ke zradě. Do Německa prý dodávala pouze staré informace. Tehdy se Mata Hari trestu vyhnula pravděpodobně proto, že souhlasila s francouzskou špionáží v Německem okupované Belgii. Jaksi ale zapomněla pomlčet o tom, že se stále věnuje špionáži právě pro Německo.

V únoru roku 1917 byla nakonec zatčena a uvězněna v Paříži. Na základě obvinění ze špionáže pomáhající Německu, kvůli které mělo zemřít více než padesát ticích francouzských vojáků, ji čekal krutý trest. I přesto, že neexistovaly žádné důkazy, v červnu téhož roku byla odsouzena k trestu smrti. Ještě na konci roku 1917 byla zastřelena popravčí četou. Traduje se, že při popravě odmítla mít nasazenou pásku přes oči.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama