5 neuvěřitelných příběhů přeživších z Titaniku: Herečka, falešní sirotci, opilec a nepotopitelné dámy

5 neuvěřitelných příběhů přeživších z Titaniku: Herečka, falešní sirotci, opilec a nepotopitelné dámy

Foto: meunierd / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Titanic. Jedna z největších námořních katastrof dodnes oslovuje širokou veřejnost. Více než 1500 lidí zemřelo a přibližně 700 přežilo. Mezi přeživšími najdeme neuvěřitelné historky, s nimiž by nezvládli přijít ani hollywoodští scenáristé.

Charles Joughin: K přežití se propil

Jedním z nejneuvěřitelnějších případů přežití je příběh Charlese Joughina, člena posádky. Způsob, jakým Joughin přežil, by schválil nejeden Čech, člen národa pivařů a vinařů. Charles se rozhodl zápasit s chladem oceánu tak, že se opil, zatímco se loď potápěla.

Navzdory alkoholu, který mu koloval v krvi, nepřestal pomáhat pasažérům nastupovat na záchranné čluny. Sám skončil v ledové vodě Atlantiku, kde čekal přes tři hodiny, než ho zachránili. Odborníci později potvrdili, že bez vysoké hladinky alkoholu v těle by Joughin zemřel. Ale protože se rád napil, dožil se vysokého věku 97 let.

Dorothy Gibsonová: Na Titanicu byla vícekrát

Ačkoliv je filmovým divákům nejznámější oscarový velkofilm Titanic (1997) režiséra Jamese Camerona, nejde zdaleka o první ztvárnění potopení lodi. V jednom z prvních si zahrála Dorothy Gibsonová, zpěvačka a herečka z éry němého filmu.

Dorothy ani nemusela při natáčení moc předstírat – sama se na Titanicu plavila se svou matkou. Obě ženy se dostaly hned na první vypuštěný záchranný člun, ale ten se málem potopil kvůli díře v něm. Přeživším se podařilo zachránit tak, že díru navzdory chladnému počasí ucpali svým oblečením.

Tehdy dvaadvacetiletá Dorothy dorazila do New Yorku a na Titanic se znovu dostala na filmovém plátně. Je ale možné, že celá zkušenost ji traumatizovala více, než čekala, protože krátce po premiéře filmu s herectvím skončila a už se k němu nevrátila. Zemřela v roce 1946 v 56 letech.

Reklama
Herečka Dorothy Gibson
Herečka Dorothy Gibson | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Bratři Navrátilovi: Málem přišli o celou rodinu

Mladičtí Michel a Edmond Navrátilovi málem skončili jako sirotci, ačkoliv jejich matka na Titanicu neplula. Na lodi je místo toho doprovázel jejich otec, Michel st., který se s Marcellou, matkou obou chlapců, nedávno rozvedl. Marcelle syny získala do své péče, ale dovolila jim otce navštívit... a ten se je rozhodl unést do Ameriky. Pod falešnými jmény trojice cestovala na Titanicu a když se loď potopila, Michel st. zvládl chlapce dostat na poslední záchranný člun. Jeho synové přežili, ale Michel st. zemřel.

Tím jejich potíže ani zdaleka neskončily. Ani jeden z maličkých chlapců nemluvil anglicky a bůh ví, jak by to s nimi v New Yorku dopadlo, kdyby se jich neujala laskavá Francouzka, která zkázu Titanicu rovněž přežila. Před osudem nechtěných sirotků je zachránili novináři: otiskli jejich fotku. Marcelle, která přebývala ve Francii a neměla tušení, kam její synové zmizeli, spatřila fotku v novinách a vypravila se za synky do Ameriky. Rodina se šťastně shledala a všichni tři se 16. května, více než měsíc po potopení Titanicu, vrátili zpět domů do Francie.

Molly a Violet: Dvě nepotopitelné ženy

Na závěr si zaslouží zmínku hned dvě odvážné ženy, které získaly přízvisko nepotopitelná – a z dobrého důvodu! Margaret „Molly“ Brownová, kterou si v Cameronově Titanicu vystřihla Kathy Batesová, převzala kontrolu nad jedním ze záchranných člunů. Tvrdohlavá Molly naléhala, aby se člun vrátil pomáhat přeživším a i po návratu na souš pokračovala v boji za práva ostatních. Zasadila se o ženská práva a prosazovala vzdělávání chudých vrstev. Dokonce usilovala o místu v senátu a během války pomáhala Francii. Podle jejího pozoruhodného života vznikl muzikál na Broadwayi i film.

Ještě pozoruhodnější je Violet Jessopová, která pracovala na třech sesterských lodích – Titanic, Britannic a Olympic. Všechny tři lodi se potopily a všechna tři potopení Violet přežila. Ani to ji neodradilo od námořní kariéry a do důchodu odešla teprve v roce 1950. Tehdy se již honosila přezdívkou „Slečna nepotopitelná“, která jí vydržela až do její smrti v roce 1971. Dožila se krásných 83 let.

Reklama
Reklama