Jeden z prvních českých demokratů se jmenoval Uffo, měl polsko-česko-německé vychování a ženy ho milovaly

Jeden z prvních českých demokratů se jmenoval Uffo, měl polsko-česko-německé vychování a ženy ho milovaly

Foto: Vlach Pavel / Creative commons, CC-BY-SA, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Syn vysloužilého důstojníka polského původu a české matky z jihočeské Blatné byl vychován v německém prostředí tehdejšího Trutnova.

V roce 1817 se v podkrkonošském městě na řece Úpě narodil Uffo Daniel Horn, německý básník, novelista, autor dramat, spoluzakladatel časopisu Zeit. Zvláštní jméno dostal podle dánské podoby starošvédského jména Offo, mýtického krále Dánů.

Horn sám sebe popsal takto: „Dlouhý, atletický, hrubé rysy, všude na sebe upozorňuje, vášnivý tanečník mazurky, hbitý veršotepec, má štěstí u žen, má rád pivo, je výtržník a Čech.“

Německý Čech i český Němec

I přes německou výchovu měl Uffo mnoho přátel mezi českými studenty, mladými novináři a básníky. Patřil rovněž k osobnostem tzv. Mladé Čechie. V jeho díle jsou časté motivy z české historie a z českého venkova, hlavně z rodného Podkrkonoší: např. tragédie Král Otakar (Kőnig Otakar) a dva svazky novel České vesnice (Bőmische Dőrfer), Selský osel (Der Bauernessel) s námětem z doby nevolnictví. 

 

Hrobka podnikatelské rodiny Hornů na městském hřbitově v Trutnově, zdroj fotky: Vlach Pavel / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Chtěl pomoct Praze, ale garda utekla

Tento spisovatel, básník, politik a revolucionář se v roce 1848 zapojil do politického dění v Čechách na straně revoluce. A ačkoliv později vystoupil na protest proti českému odporu vůči volbám do Frankfurtského sněmu, v Trutnově se stal velitelem národní gardy a táhl s ní za svatodušních bouří na pomoc Praze. Dovedl gardu až do Sobotky, kde se střetl s krajským hejtmanem, který mu zabránil v dalším pochodu. Garda se rozutekla a Horn se s ostudou musel vrátit zpět.

Rodné město si dlouho neužil

Na teplickém setkání česko-německých spolků v říjnu 1848 marně přesvědčoval o možnosti spojení českých a německých demokratů. Po účasti ve válce proti Dánům v Šlesvicku odešel definitivně do Trutnova, kde tento bouřlivák a dobrodruh strávil poslední léta života jako měšťan a básník. V roce 1856 se oženil s Vilmou Jenčíkovou z Ježové. Po několika letech byl pak raněn mrtvicí, z čehož se již neuzdravil a dne 23. května 1860 ve svém rodném městě zemřel, aniž by se dočkal pádu Bachova absolutismu.

Demokrat dodnes v paměti města

Uffo Horna můžeme považovat za jednoho z prvních skutečných demokratů v Čechách. Na jeho počest je v Trutnově pojmenováno Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas UFFO.

Reklama
Zdroje článku:
Jan Randák a kolektiv: Osobnosti českých dějin, ictrutnov.cz, ptejteseknihovny.cz
Reklama