Procvičte si s našim kvízem 10 jednoduchých německých slovíček, které využijete nejen během cestování

Procvičte si s našim kvízem 10 jednoduchých německých slovíček, které využijete nejen během cestování

Foto: Prostock-studio / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Chystáte se vyrazit do historické centra Berlína či ochutnat pravý Sacherův dort ve Vídni, ale vaše němčina potřebuje oprášit? S naším kvízem si osvěžíte zapomenutá slovíčka, která vám přijdou vhod nejen během samotné cesty, ale využijete je i na recepci hotelu či v restauraci.

Cestování (ať už autobusem, vlakem či letadlem)

Už jste se porozhlédli po památkách, suvenýry máte nakoupené, ale zapomněli jste si zarezervovat zpáteční lístek domů? V takovém případě by se vám mohlo hodit slovíčko (die) Bordkarte, jež v překladu znamená palubní lístek, avšak použít jej můžete i pro všechny ostatní druhy dopravy.

Pobyt v hotelu, hostelu či motelu

V rámci delšího pobytu budete nepochybně řešit vhodné ubytování. Až se konečně dopravíte k vybranému hotelu, vaše první kroky pravděpodobně povedou k recepci. Naleznete jí pod podobným slovem – (die) Rezeption. Ve vícehvězdičkových hotelech, které jsou složitější na zorientování, ji nejspíše naleznete ve vstupní hale, jež se německy řekne (die) Eingangshalle. Pak už jen stačí převzít si klíč od pokoje, ten si vyžádáte vyslovením slovíčka (der) Zimmerschlüssel.

Umíte si vyřešit ubytování?
Umíte si vyřešit ubytování? | Zdroj: Plam Petrov/ Shutterstock

Prozkoumávání památek a plánování výletů

Pokud se chcete kochat krásami německé architektury a procházet se po dobových místech, hodí se vyhledat služby místního průvodce. Pravděpodobně vám na něj předají kontakt na hotelové recepci. V takovém případě se hodí znát slovíčko (der) Reiseleiter. Možná jste dostatečně odvážní a rádi zákoutí měst prozkoumáváte na vlastní pěst. I tak by se vám ale mohla hodit přehledná mapa města. Hledejte ji pod slovíčkem (der) Stadtplan. Jste na dovolené skrze cestovní kancelář a rádi byste využili služeb delegáta, jenž nabízí vyjížďky do okolních destinací? I přesto, že se bude pravděpodobně jednat o českého delegáta, hodí se mít v záloze slovíčko (die) Ausfahrt, které v sobě skrývá právě význam vyjížďka.

Návštěva místních restaurací a barů

Slovíček, která se při objednávání pokrmů a nápojů vyplatí znát je široká škála, my si představíme pouze tři hlavní z nich. Pokud si chcete večeři vychutnat se vším všude, je záhodno začít vhodným předkrmem. Předkrmy na jídelním lístku naleznete pod slovíčkem (die) Vorspeisen. Až nastartujete své chuťové pohárky, pravděpodobně budete chtít pokračovat dalším chodem. Hlavní chody se ukrývají pod slovíčkem (die) Hauptgerichte. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na slovíčko, bez kterého nezjistíte restaurační nabídku. Jídelní lístek se německy řekne (die) Speisekarte.

Věříme, že jste si s našim kvízem osvěžili základní německá slovíčka, která se vám budou jistě hodit nejen během cestování.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama