V dnešním kvízu můžete prověřit vaši paměť a zavzpomínat na éru socialismu

V dnešním kvízu můžete prověřit vaši paměť a zavzpomínat na éru socialismu

Foto: vicnt2815 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Co si pamatujete z dob socialismu? Pojďme zavzpomínat na naše stravování v dobách socialismu.

Kde se tehdy nakupovalo a co mohlo být k večeři

Zatímco dnes se v každém městě usídlily potravinové řetězce a desítky večerek, dříve stejně velké město uživilo pár samoobsluh s poloprázdnými regály, které navíc zavřely v sobotu v poledne a v neděli měly zavřeno. Také kroutíte hlavami, jak nás vlastně mohly uživit? Ceny byly všude stejné, takže žádné sprinty za slevami a akcemi. Žádné vyjížďky na týdenní nákupy jako dnes. Každý den cestou z práce navštívila hospodyně nejbližší samoobsluhu a nakoupila. K večeři jste měli třeba řízek chudých. Vzpomínáte? Byl to obalený a usmažený gothaj nebo lančmít. Dnes by vyšel dráž než vepřový řízek z masa v akci. 

Školní jídelny

Také jste si jistě nosili domů každý měsíc papírový stravenkový karton. Každý den se odtrhl jeden obdélníček a předal kuchařce v okénku jídelny. Ta vám za něj vydala oběd. Rajská, plíčky na smetaně, zapečené brambory… a bez výběru. To by dnešní děti asi nevěřily. Žádné McDonaldy, KFC, čínské a indické restaurace. Jen hospody a bufety. Restaurace byly rozdělené do čtyř cenových skupin. Od I. po IV. Podle toho to v nich taky vypadalo. Drahé luxusní jedničky ve velkých městech především pro bohatší klientelu, přes dvojku, kde jste si dali třeba katův šleh, trojky s gulášem a rajskou, až po lidovou hospodu s pivem a utopenci ve IV. cenové kategorii.

Krušné začátky v kuchyni

Učili jste se v té době vařit a sháněli kuchařku? Byl to jistě boj. Recepty se předávaly v rodinách a zapisovaly se ručně. Dnes knihkupectví praskají ve švech nejrůznějšími kuchařskými tituly a internetové receptáře nabízejí receptury z celého světa. Hned se to vaří snadněji.

Dnešní kvíz nabídne otázky ze socialistické éry z různých životních oblastí.

 

Reklama
Reklama