Měli jste raději násobilku nebo chemické prvky? Otestujte se, kolik značek chemických prvků si ze základní školy pamatujete

Měli jste raději násobilku nebo chemické prvky? Otestujte se, kolik značek chemických prvků si ze základní školy pamatujete

Foto: antoniodiaz/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vzpomínáte na větu paní učitelky, která říkala, že tohle byste přece měli umět, i kdyby vás vzbudila o půlnoci? Říkala to o násobilce a poté i u chemických prvků. Co si pamatujete více?

Násobilku asi každý z nás občas musí použít. Otázka je, jestli ji umíme spočítat správně. Pokud chceme spočítat, kolik stojí krabice mlék, kterých je 12, už by bylo asi trochu komplikovanější. Chemické prvky a jejich značení jsou možná dokonce jednodušší než taková násobilka. Minimálně jich je méně a tolik kombinovat jako násobilka se rozhodně nedají. 

Jak se značí chemické prvky?

Každý chemický prvek má svůj vlastní název i svou značku. Prvky se mohou značit buď jedním, nebo dvěma písmeny, z nichž první se vždy píše jako velké písmeno. Pokud má prvek dvě písmena, druhé písmeno se pak píše malé. 

Jak se odvozují názvy chemických prvků? 

Značky chemických prvků jsou odvozeny z latinského názvu prvku. Některé latinské názvy jsou shodné s českými názvy (není jich ale mnoho), pak se nám i snadněji značky pamatují a přiřazují k jednotlivým správným chemickým prvkům. 

Občas jsou české názvy podobné a odvozené od latinských, což nám také pomáhá v jejich zapamatování (například český název chlor, latinský název chlorum, značka Cl). 

A někdy jsou bohužel latinské i české názvy naprosto odlišné, pak si je musíme zkrátka zapamatovat a nemáme nachystanou žádnou pomůcku. Jedná se například o český název prvku železo, latinským názvem ferrum a s chemickou značkou Fe.  

Reklama

Otestujte se

Vyzkoušejte, kolik si toho ze základní školy pamatujete. Možná se budete divit, kolik chemických prvků a jeho značek máte uloženo někde v podvědomí a vylovíte je z paměti. 

Tak a test je za vámi. Věříme, že jste příjemně překvapeni, co jste věděli. A i když chemii měl na základní škole v oblibě málokdo, je dobře, že nám něco v paměti uvízlo. Možná to nebudeme sypat z rukávu, i kdyby nás vzbudili o půlnoci, ale k čemu by nám to konec koncům v noci bylo. 

Reklama
Reklama