Kvíz: Po bitvě je každý generál aneb Česká přísloví, která zlidověla. Těchto 10 musí zvládnout každý

Kvíz: Po bitvě je každý generál aneb Česká přísloví, která zlidověla. Těchto 10 musí zvládnout každý

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejen národní zvyky a tradice, kultura a český jazyk tvoří významné složky české národnosti. O udržitelnost českého jazyka se v minulosti již bojovalo a svým způsobem se stále bojuje.

Po bitvě je každý generál

Jednou z mnoha jazykových prostředků češtiny jsou česká přísloví. Jejich užívání se předává z generace na generaci. Tvoří lidovou slovesnost stejně jako například pohádky, pověsti, báje a písničky či básničky. Přísloví dokážou zformulovat příčiny a následky chování a jednání určitého jedince ve společnosti. „Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.“ Součástí jiných přísloví jsou zvířata: „My o vlku a vlk za dveřmi.“, „Ranní ptáče dál doskáče.“ Také radí vhodný postup: „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek.“

Znalost přísloví

Někteří jedinci znají česká přísloví, vědí, jak doslovně znějí, ale už mají problémy s použitím ve správné situaci a se zasazením do kontextu. Pro vhodné použití je zapotřebí správného chování a porozumění daného přísloví.

Slohové práce

Když si vzpomenete na hodiny českého jazyka na základní škole, jistě se vám vybaví hodiny zaměřené na procvičování gramatických jevů, na oblast literatury a na sloh. Sloh je neodmyslitelnou součástí výuky českého jazyka. Pokud jste ve slohové práci vhodným způsobem zařadili česká přísloví, úroveň vaší práce stoupla o příčku výš.   

Přísloví v dílech autorů

Autoři, kteří užívají vhodně přísloví ve svých dílech, poutají čtenáře k dalšímu čtení. Lidé se mimoděk vzdělávají v oblasti přísloví. Četná přísloví můžeme najít například v díle „Babička“ od Boženy Němcové.

„Po drobečkách se šlapat nesmí, to prý duše v očistci pláčou.“

Reklama

„Kdo se nesrovná s chlebem, nesrovná se s lidmi.“          

„Dobrá hospodyňka má pro pírko přes plot skočit.“

Tak snad jste si zavzpomínali na některá přísloví a pravděpodobně je ještě doplníte o další, která v kvízu nebyla zmíněna.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama