Kvíz: Mechanismus z Antikythéry – záhadný první počítač na světě

Kvíz: Mechanismus z Antikythéry – záhadný první počítač na světě

Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mechanismus z Antikythéry je starořecký stroj z 1. století př. n. l. a je považován za první známý analogový počítač. Používal se k předpovídání astronomických pozic a zatmění pro kalendářní a astrologické účely.

Antikythéra mechanismus byl objevený na začátku 20. století v lodním vraku u řeckého ostrova Antikythéra. Je jedním z nejúžasnějších a nejzáhadnějších archeologických nálezů vůbec. Tento starověký řecký přístroj je považován za nejstarší známý analogový počítač, který zřejmě pochází z 1. století př. n. l.

Původně se věřilo, že se jedná o nějaký typ astrologického nebo astronomického přístroje, ale jeho skutečné účely a funkce dlouho zůstávaly tajemstvím. V průběhu času se však díky moderním technologiím a intenzivnímu výzkumu podařilo odkrýt některá z jeho tajemství. Ukázalo se, že mechanismus byl používán k předpovídání astronomických pozic a zatmění pro kalendářní a astrologické účely.

Přístroj je sestavený z přibližně 30 bronzových ozubených kol a je vynikajícím svědectvím vyspělosti starověké řecké vědy a techniky.

Tento mechanismus dokázal sledovat cykly Slunce, Měsíce a pravděpodobně i pěti planet viditelných pouhým okem (Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn). Účelem bylo zobrazovat fáze Měsíce a předpovídat zatmění. Dokonce mohl sledovat data olympijských her, které byly v antickém Řecku nesmírně důležité.

Mechanismus z Antikythéry je jedním z nejcennějších pokladů našeho dědictví a představuje významný milník v historii technologie a vědy.

Reklama

Přestože je jeho úplná funkce a design stále zahalený závojem tajemství, poskytuje nám vzácný pohled na pokročilé technologické myšlení a schopnosti starověkých civilizací. Tento unikátní stroj nám ukazuje, jak daleko dokázala lidská invence zajít již v době antiky.

Fragment mechanismu Antikythera
Fragment mechanismu Antikythéra | Zdroj: Tilemahos Efthimiadis / Creative commons, CC-BY

Mechanismus byl objeven v roce 1901 potápěči, kteří prozkoumávali starobylý lodní vrak u řeckého ostrova Antikythéra. Stáří lodního vraku bylo odhadnuto na období kolem 1. století př. n. l. a věří se, že je řeckého původu.

Současné umístění

Po objevení byl Mechanismus předán do Národního archeologického muzea v Athénách, kde je dodnes. Předmět je jednou z nejcennějších položek v muzeu a je vystaven ve speciální vitríně, která umožňuje návštěvníkům prohlédnout si ho ze všech stran. Ačkoli je nyní rozdělený na několik kusů kvůli korozním poškozením z dlouhého pobytu v moři, vědci byli schopni pomocí moderních technologií, jako je rentgenová tomografie, podrobně analyzovat jeho vnitřní strukturu a fungování.

Kvíz o mechanismu z Antikythéry

Víte už o tomto mechanismu všechno?

Nyní se pojďme podívat, jak moc jste dávali v našem obsahu pozor a otestujte si své znalosti. Víte, jak fungoval nejstarší známý analogový počítač? Víte, kde je nyní umístěn a jak byl používán? 

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama