Místo na planetě, které věda nedokáže vysvětlit: Vroucí řeka v Amazonii

Místo na planetě, které věda nedokáže vysvětlit: Vroucí řeka v Amazonii

Foto: qualtaghvisuals / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dlouhá řeka Shanay-Timpishka v peruánském deštném pralese je světovým unikátem. Teplota tohoto krátkého přítoku Amazonky se pohybuje mezi 50 a 100 °C. Místy tedy bublá. Srovnatelné zázraky se dějí v blízkosti sopek, ale tady žádné nejsou.

Příčina byla dlouho záhadou, dokud se v roce 2011 místem neprohnal výzkumník geotermálních jevů Andrés Ruzo. Šest a půl kilometru dlouhý pramen bublající vody je odedávna respektován příslušníky nedalekého kmene Asháninka.

Šamani věří, že bublající voda v potoce je matkou všech vod světa, kterou zrodila mamutí duše větru Yucamama. Andrés Ruzo, peruánský badatel, který v současnosti působí na Southern Methodist College v Texasu v USA, vyslechl tyto příběhy od svého dědečka. Jako dítěti se mu příběh skutečně zdál nemožný, ale občas se vracel v jeho úvahách a před deseti lety se mu skutečně podařilo záhadnou řeku najít.

Řeka, ale nebyla tak nejasná. Na počátku 20. století se v časopisech objevilo několik drobných upozornění, ale místo zůstalo logicky nepopsané. Ruzo začal zkoumat pramen teplé vody, která je místy tak nebezpečná, že se v ní mohou uvařit živí tvorové. Po prostudování kompletního průběhu vroucího proudu vytvořil badatel hypotézu o nevulkanickém geotermálním uspořádání.

Vystavěl ji v roce 2016. Teplý zdroj by v takovém případě měl pocházet z geotermálního úhlu Země. Ruzo vylíčil, jak voda padá na amazonský deštný prales, uniká do zemského pláště, kde se ohřívá a vrací se na povrch v podobě horkých pramenů skrze rozsedliny v oblastech kolem toku řeky. Současně zaznamenal řadu nevyužitých mikroorganismů žijících v úžasně vysokých teplotách.

V každém případě zkouška ještě neskončila. Hypotéza, kterou peruánský badatel představil, vyžaduje, jak je v logické komunitě obvyklé, potvrzení. Každopádně vývoj vroucí vodní cesty vedl k překvapivým zájmům návštěvníků, které mohou být v případě zvláštních lokalit ke škodě.

Zde se však skrývá nebezpečnější predátor, konkrétně těžba. Ta se od nynějška nebezpečně přiblížila k oblasti vroucího vodního toku, ale díky jeho propagací byla zastavena.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama