8 mytických míst, která existují. Jsou stále opředena tajemstvím a historií

8 mytických míst, která existují. Jsou stále opředena tajemstvím a historií

Foto: dinosmichail / Shutterstock

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud jde o starověké mýty a legendy, je občas nesnadné oddělit fakta od fikcí. Zatímco některé aspekty jsou jasně dílem fantazie, jiné se poměrně dobře kryjí s realitou. Například lokality, kde se někteří bohové nacházeli, jsou naprosto reálné… 

1. Olymp: Domov řeckých bohů

Na začátku stvoření světa prý existovali Prvotní bohové. Podle greektraveltellers to bylo právě známé dílo Hesioda, zvané Theogonie, jež předkládá kompletní seznam řeckého božstva. Vše začalo Chaosem, ztělesnění absolutní nicoty. Poté došlo ke stvoření Tartaru, následovala Bohyně Země Gaia, Bůh temnoty Erebus a Nyx, Bůh noci. Poté následovali Titáni, jež předcházeli Olympské božstvo. Po jejich poražení během Války Titánů se k moci dostali více známí bohové, například Zeus, Hera, Poseidon, Aphrodite či Ares. 

Ve skutečnosti je Olymp nejvyšší hora Řecka. Má 52 vrcholků a hluboká údolí, kde se prý bozi zdržovali. V Řecku můžeme najít hned čtyři Olympy, Turecko má tři a Kypr jeden. 

2. Sherwoodský les: Domov Robina Hooda a jeho družiny

Byl skvělým lučištníkem, podle příběhů kradl od bohatých a chudým dával. Mýty zmiňují skutečné historické postavy, ancient-origins říká, že ve 13. století existoval muž jménem Robert Hod, jehož majetek byl zkonfiskován a stal se vyděděncem. Jiné zdroje tvrdí, že jméno Robert Hod bylo přezdívkou pro skupinu banditů.

Sherwoodský les v Nottinghamu, v Anglii je skutečné místo. Jedná se o přírodní rezervaci zabírající 375 hektarů, ovšem v minulosti měl dokonce 40 tisíc hektarů. 

Robin Hood
Zdroj: Thomas Bewick / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs | Robin Hood

3. Trója: Dějiště největší starověké bitvy

Válka začala, když princ Paris unesl Helenu, nejkrásnější ženu tehdejšího světa a manželku krále Meneala ze Sparty. Trojská válka skončila, když si Řekové našli cestu do města, ukryti v dřevěném koni, jenž byl Trojanům předán jako zdánlivý dar. 

Reklama

Trója byla skutečným městem v dnešním Turecku. Do pozdního 19. století byla Trojská válka považována za legendu, ale v roce 1871 došlo k nálezu ruin, které se hodně podobají těm z pověstí. 

4. Camelot krále Artuše

Artuš byl podle ancient-origins největším anglickým králem, hlavním městem byl tehdy Camelot. Nejznámější částí legendy je zrada jeho nejoblíbenějšího rytíře Lancelota a královny Guinevery, jež se do sebe zamilovali. Během 20. století došlo k rozsáhlým archeologickým pracem kolem hradu v Cadbury, hrabství Somerset. Skutečně se zde nacházela osada kolem 4. století př. n. l. Nicméně podle jiných odborníků zde nemohl Camelot být, protože byla tato osada zbudována příliš pozdě. 

5. Ostrovy Kyklopů: Domov Kyklopů z řeckých legend

V Homérově díle Odyssea se muž jménem Odysseus vydává se svou družinou zpět do Ithaky. Při své cestě narazí na ostrov, kde je vše podezřele veliké. Setkávají se s Kyklopem Polyphemusem, jenž byl také synem Neptuna. Vstoupí do jeho jeskyně a rozhodnou se sníst jedno z jeho jehňat. Poté, co je Kyklop najde, snaží se je pozabíjet. Odysseus jej ale oslepí ve spánku a poté i se svou družinou uteče. Polyphemus se na ně alespoň snažil házet kameny, které můžeme dodnes vidět na východním břehu Sicílie, na Riviéře Kyklopů. 

6. El Dorado: Mytické zlaté město

El Dorado bylo původně použito Španěly v 16. století jako označení pro mytického šamana, říkalo se, že se pokryl zlatem a drahokamy a poté byl potopen do jezera Guatavita. Později se legenda přeměnila a začalo se mluvit o království celém ze zlata. Snaha objevit toto bájné místo přivedla dobrodruhy do Columbie, Venezuely či Brazílie, ale nenašli nic, co by se mu podobalo. Při těchto výpravách bohužel zabili hodně příslušníků různých kmenů. Historické texty ukazují na Incký kmen, jenž žil nedaleko jezera Guatavita, a ten prý měl rituál, během kterého z šamanů během obřadů kapalo zlato a padaly drahokamy do tohoto jezera.

7. Matsue: Zavřený vchod do podsvětí

Než v Japonsku začal dominovat Budhismus, existovali dva bozi, Izanagi a jeho žena Izanami. Podle mýtu Izanami zemřela při porodu jednoho ze základních elementů – ohně. Izanagi zničen smrtí své ženy, vydal se jí hledat do podsvětí. Našel ji, ale bylo mu řečeno, že se na ni nesmí podívat, než ji opět vyvede na povrch. To se mu naneštěstí nepovedlo, Izanami na něj ve vzteku poslala démony, aby jej uvěznili v podsvětí. Izanagi nakonec utekl a zapečetil tento vchod jménem Yomi No Kune, obřím balvanem. Tento kámen prý pořád existuje, můžeme ho najít v oblasti Matsue, v Japonsku. Nikdo přesně neví, který z kamenů to je, cestovatelé mohou navštívit také hrob a svatyni Izaname. 

8. Obrův chodník: Postaven ve vzteku, zničen strachem

Místní legendy tvrdí, že tento obrovský násep byl zbudován dávným obrem. Obr Fionn mac Cumhaill byl vyzván na zápas rivalem, skotským obrem Benandonnerem. Fionn zbudoval tedy jakýsi chodník v očekávání souboje, aby bylo možné překročit Severní průliv, jenž odděluje Irsko a Skotsko. Nakonec se Fionn před sokem musel schovat, protože byl prý větší než on sám. Jeho žena Sadnbh ho převlékla za miminko a schovala do kolébky. Když Benandonner uviděl gigantické mimi, lekl se, že jeho otec musí být neskutečné vysoký a dal se na útěk. Věda má na tento úkaz jiný názor, vznikl starověkou vulkanickou erupcí, jedná se o 40 tisíc sloupců čediče, vzniklých sloupcovitou odlučností bazaltů. 

Reklama
Reklama