„Mimozemšťané si Země nevšimli, protože zde neexistují žádné důkazy o inteligenci,“ tvrdí jedna teorie o hledání kosmických signálů

„Mimozemšťané si Země nevšimli, protože zde neexistují žádné důkazy o inteligenci,“ tvrdí jedna teorie o hledání kosmických signálů

Foto: sdecoret / Shutterstock

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Otázka mimozemského života fascinuje lidstvo již po staletí. Při hledání odpovědí se vědci spoléhají na velmi odlišné metody. Proč předpokládají, že by s námi mimozemšťané komunikovali prostřednictvím rádiových signálů? A proč hledáme inteligenci mimo naši planetu?

Existují dva přístupy, jak vysvětluje astrofyzička Sara Webbová ve zprávě na serveru The Conversation: „Můžeme najít jednoduchý mikrobiální život, který se skrývá někde v naší sluneční soustavě, nebo můžeme objevit signály inteligentního života," říká Webbová pro server Merkur.de.

Někteří vědci se domnívají, že mimozemské civilizace mohly Zemi objevit již před tisíci lety nebo ji brzy objeví, zatímco jiní tvrdí, že mimozemšťané si „Země možná ani nevšimli, protože na naší planetě neexistují žádné důkazy o inteligenci“. Někteří astronomové se proto věnují hledání života ve vesmíru.

Výzkum pátrá po mimozemském životě ve vesmíru

Astrofyzičku fascinuje zejména druhý přístup: „Objev inteligentního života by zásadně změnil náš pohled na vesmír." Cílem však není hledat mimozemský život ve vzdálené galaxii, ale v naší sluneční soustavě.

Jedním z nejznámějších projektů věnovaných hledání mimozemského života (známých také jako SETI - Search for Extraterrestrial Intelligence) je výzkumný projekt „Breakthrough Listen" výzkumného centra SETI v Berkeley v USA, který byl zahájen v roce 2015. Jeho hlavním cílem je detekce kosmických signálů v podobě rádiových vln. K tomu slouží například obří teleskop v Austrálii, jak je vysvětleno na webových stránkách výzkumného centra.

SETI je projekt zabývající se hledáním mimozemské civilizace pomocí zachycování rádiové komunikace. Předpokládá, že je to nejpravděpodobnější cesta, kterou by mohla ona civilizace s námi komunikovat.

Proč by měli mimozemšťané komunikovat prostřednictvím rádiových signálů?

Proč ale vědci předpokládají, že by s námi mimozemšťané komunikovali prostřednictvím rádiových signálů? Webbová má vysvětlení: „Důvod (...) spočívá ve schopnosti těchto vln překonávat obrovské vzdálenosti ve vesmíru," píše vědkyně. Rádiové vlny by navíc nebyly ovlivněny mezihvězdným prachem ani plynem.

Breakthrough Listen je vědecký program pro hledání stop inteligentních forem komunikace mimozemského původu ve vesmíru. S finanční podporou 100 miliónů USD a tisíce hodin věnovaných hledání za využití radiových teleskopů se jedná zatím o největší snahu o nalezení známek mimozemské komunikace.

Reklama

Rádiové vlny však podle odborníků nejsou jediným způsobem komunikace s mimozemšťany. V úvahu přichází i kontakt prostřednictvím světelných signálů. Webbová v této souvislosti hovoří o „vesmírných laserech", které se objevují jako záhadné záblesky na naší noční obloze. Pomocí robotického optického teleskopu Automated Planet Finder se je vědci snaží detekovat, jak vysvětlují vědci z Breakthrough Listen.

Automated Planet Finder Telescope alias Rocky Planet Finder je plně robotický 2,4metrový optický dalekohled na Lickově observatoři na vrcholu Mount Hamilton, východně od kalifornského San Jose v USA.  Je určen k hledání extrasolárních planet v rozsahu pěti až dvacetinásobku hmotnosti Země.

Rychlost světla komplikuje hledání mimozemského života

Jedním z velkých faktorů, které komplikují hledání mimozemského života, je však rychlost světla. Lidé dokázali rádiovými vlnami dosáhnout jen nepatrné části vesmíru. Naopak mimozemšťanům by také trvalo velmi dlouho, než by v galaxiích hledali inteligentní život. Přesto je Webbová přesvědčená, že mimozemšťané existují - i bez signálů. „Když se podíváme na biliony galaxií (...) jen ve viditelném vesmíru, zdá se téměř nemožné, že jsme sami," říká astrofyzička.

Teorie o mimozemšťanech přiživují také záhadné nálezy na Zemi. Například pod meteoritem, který před několika lety dopadl na Zemi, našli vědci minerály, které se v přírodě nevyskytují. Mohlo by jít o výsledek mimozemských technologií, uzavřel server Merkur.de.

Reklama
Reklama