Víte, kdy nás v budoucnu čeká zatmění Slunce?

Víte, kdy nás v budoucnu čeká zatmění Slunce?

Foto: muratart / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zatmění Slunce představuje jeden z nejzajímavějších nebeských úkazů, který je současně pozorovatelný pouhým okem. Na rozdíl od zatmění Měsíce se ale jedná o úkaz poměrně vzácný. Jedno částečné jsme mohli pozorovat nedávno, v říjnu 2022. Kdy bude další příležitost?

Co je zatmění Slunce?

Fakt, že je disk Měsíce schopen zakrýt disk sluneční, a vytvořit tak jedinečné přírodní divadlo, je umožněn jednou zajímavou shodou okolností. Slunce je od Země 400x dále než Měsíc, který je ale zároveň 400x menší. Tím pádem může dojít k tomu, že Měsíc na obloze ve chvíli, kdy se dostane do té správné polohy, prakticky zakryje Slunce, které kolem něj vytvoří pouze zářící prstenec.

K tomu, aby k zatmění Slunce skutečně došlo, je tedy třeba, aby se Měsíc dostal mezi Zemi a Slunce, navíc ve správné rovině. K tomu, aby došlo k zatmění, musí být tedy Měsíc v novu. K situaci, kdy dojde ke splnění všech podmínek, dochází poměrně zřídka. Ne každé zatmění je navíc úplné, častěji dojde k zatmění částečnému, kdy Měsíc překryje jen část slunečního disku. A aby byla možnost pozorování zatmění Slunce ještě složitější, je vždy viditelné pouze z poměrně malého území Země.

hvězda Slunce
Zdroj: Lukasz Pawel Szczepanski / Shutterstock | hvězda Slunce

Úplná zatmění viditelná z České republiky

12. května 1706. V tomto roce u nás vládl císař Josef I. a narodil se Benjamin Franklin.

A pokud si snad někdo dělá naděje na to, že se dočká toho dalšího, musí jít o opravdu velkého optimistu. Další úplné zatmění Slunce viditelné z Česka nastane totiž až 7. října 2135.

Kdy nás čekají částečná zatmění?

Nejbližší částečné zatmění Slunce u nás bude možné spatřit 29. března 2025, zakryto bude ale jen necelých 20 procent disku. O rok později, 12. srpna 2026, bude u nás vidět zatmění Slunce, při němž zmizí 88,5 procent slunečního disku. Více než 50 procent bude zakryto 2. srpna 2027 a malé zatmění nastane i v roce 2029. V červnu 2030 budeme pak u nás moci pozorovat další intenzivní zatmění Slunce, překryto bude 71 procent slunečního disku.

Kam za úplným zatměním

Pokud se vám nechce na úplné zatmění čekat až do roku 2135, budete za ním muset vyrazit do zahraničí. To bude 8. dubna 2024 viditelné z území USA, Kanady, Mexika a centrálního Pacifiku.

V roce 2026 bude u nás zatmění velmi intenzivní, na úrovni 88,5 procenta překrytí slunečního disku. Jestli vám to přijde málo, vyrazte za úplným zatměním do arktických oblastí, na Island nebo do Grónska.

V srpnu 2027 bude úplné zatmění viditelné ze severní Afriky, Blízkého východu nebo některých oblastí Španělska.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama