Bílá díra: Měla by fungovat přesně opačně než díra černá?

Bílá díra: Měla by fungovat přesně opačně než díra černá?

Foto: ArtsiomP / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

O černé díře jste už pravděpodobně slyšeli, ale znáte také bílou díru? Podle některých vědců se jedná o protiklad díry černé, podle jiných by tyto díry mohly být vstupní bránou do jiné dimenze.

Černé díry vzdorují zkoumání. Cokoliv se do nich dostane, nevyjde už ven, a to včetně světla nebo signálu. Vše, co projde bodem nazývaným jako bod bez návratu, navždy zmizí v černé díře. V jádru černé díry nefungují fyzikální zákony. Nikdo vlastně neví, jak to v černé díře přesně vypadá.

Jelikož černé díry neodrážejí světlo, je dokonce obtížné i jejich pouhé nalezení. Lze to udělat pouze detekováním tzv. akrečního disku, což je vlastně vír hvězdného materiálu, který ještě černá díra nestihla pohltit. Tento vír se pohybuje velice rychle a vydává rentgenové záření.

Cesta do jiného vesmíru?

Černé a bílé díry by podle jedné z teorií měly být součástí systému takzvané červí díry. Celé si to můžeme představit jako tunel vedoucí prostorem a časem. Na jedné straně tunelu černá díra cosi pohltí, následuje cesta tunelem a na druhé straně (v jiném vesmíru) se toto cosi dostane díky bílé díře ven.

Je tu však problém. Takovouto cestu nejde přežít, protože černá díra to nedovolí. Jsou v ní silné gravitační (ničivé) síly a úplně jiná realita. Žádný čas ani prostor tu neexistuje. S těmito teoriemi a cestou do jiných vesmírů však s oblibou pracují především autoři vědeckofantastické literatury. A není se čemu divit. Nebo vás by snad nelákalo projít tunelem do úplně jiného světa?

Existence bílých děr?

O tom, zda bílé díry vůbec existují, se vědci přou. Bílá díra by měla být opakem díry černé, tudíž by v ní věci neměly mizet, ale měly by z ní naopak vycházet ven, vyvěrat z ní. Dostat se do takovéto bílé díry by tedy bylo nemožné. Žádná bílá díra však nebyla nikdy pozorována, jedná se pouze o hypotetický konstrukt.

Teorie vzniku vesmíru díky bílé díře

Teoretický fyzik Carlo Rovelli z Centre de Physique Théorique ve Francii přichází s teorií, že vznik bílé díry je výsledkem smrti díry černé.

Další teorii pak rozvádí spolu s italskou teoretickou fyzičkou Franceskou Vidottovou. Podle této teorie by bílé díry mohly stát u vzniku vesmíru. Předpokládáme, že náš vesmír vznikl Velkým třeskem ze subatomárního bodu s nepředstavitelnou hustotou a gravitací. Tento bod nazýváme singularitou a podle výše zmíněných vědců by tímto bodem mohla být bílá díra. Bílá díra v sobě měla ukryty všechny informace pohlcené zaniklou černou dírou a ve chvíli, kdy z ní tyto informace začaly vyvěrat, došlo ke vzniku vesmíru.

Teoretický fyzik Carlo Rovelli z Centre de Physique Théorique ve Francii přichází s teorií, že vznik bílé díry je výsledkem smrti díry černé., Zdroj: Triff / Shutterstock

Připustíme-li, že v našem vesmíru se nacházejí i další bílé díry, může se dost dobře stát, že některá z těchto děr přestane být stabilní, začnou z ní vyvěrat informace, díra se oddělí od tohoto vesmíru a vytvoří zcela nový svět. Jedná se ale opět o teorii, která skýtá mnohá ale. Minimálně pro autory vědeckofantastických děl je však určitě zajímavá. Čtenáři si určitě rádi přečtou něco o vzniku nového světa.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama