Dáte za to 60 korun a pak to stejně letí do koše. Protože nevíte, kam koukat
Dřevitý ananas, jedovatě chutnající tvrdé mango, navždy tvrdá nektarinka. Poradíme vám, jak se podobnému nákupu už vyhnout a na exotickém ovoci si opravdu pochutnat.
Už v obchodě často můžeme poznat, jestli je ovoce vhodné k dozrání, nebo je beznadějně podtržené a nedozraje nikdy. Exotické ovoce, ale i ovoce obecně, je poměrně drahé a vyhodit padesát korun za nedozrálé divné mango je opravdu nepříjemné.
Většinou nás to také odradí od dalších zkušeností se exotickým ovocem, což je škoda. My se nejprve podíváme na naprosté trefy do černého!
Dívejte tam, kam jiní (už) ne!
Občas se stává, že obchod zlevňuje ovoce, které je „přezrálé“. Jenže, ono je dokonale zralé. Měkoučké mango, měkké, ale pružné avokádo (na kašičku nebrat), nebo měkké, byť třeba lehoučce svraštělé broskve nebo nektarinky. Hledejte tam, kde už může být ovoce zdánlivě podřadné kvality. Někdy tu najdete skutečně zralé skvosty.
Co bývá zralé téměř vždy?
Z ovoce často nesáhnete vedle při koupi malin, borůvek nebo ostružin. U jahod pozor na příliš velkou zelenou část, ty nebývají dobré. Z exotického nebo méně známého ovoce bývají téměř vždy výborné mochyně s chutí něco mezi mangem a hruškou.
Mango klidně očichejte
Miřte svůj nos k části u stopky. Měla by lehce vonět. Pak je mango zralé. Mělo by být nikoliv úplně zelené, ale s tvářičkami. Pod slupkou lehýnce naměklé, ne však příliš. Černé pihy jsou také známkou zralosti. Nechte ho ještě dozrát při pokojové teplotě.
TIP: Mango se prodává také zmražené. To je trefa do černého vždycky.

Ananas musí vonět
Ananasový list ze středu by měl jít lehce vytrhnout a celý ananas by měl mít zlatavou barvu. Také na dálku voní, ne však zkvašeně, to už je přezrálý.
Avokádo tak akorát
Nesmí být úplně tvrdé jako kámen, ale pod slupkou musíte cítit jemný odpor. Zbytek po stopce se dá lehce odlomit? Pak je zralé nebo v nejbližší době při pokojové teplotě uzraje.
Maracuja je nejlepší svraštělá
Krásný temně fialový až hnědý míček, to je maracuja. Když v obchodě uvidíte maracuju už hezky svraštělou, je právě tak krásně zralá. Přičichněte. Voní omamně už přes slupku. U ní je ale výhoda, že i méně zralá, s hladkou slupkou, dozrává naprosto spolehlivě. Když se hezky svraští, v lednici i pokojové teplotě, je nejlepší.
Zajímavostí je, že je prodávána také jako pokojová rostlina. Ze semínka si ji ostatně můžete vypěstovat.
Pithaya
Ovoce s názvem také dračí ovoce, které bývá drahé. Jeden kousek často dosahuje až 300 Kč, takže výběr musí být opatrný. Ovoce voní po jasmínu. Že jde o zralý kousek poznáme po hmatu, je lehce měkké a má na pohled velmi zářivé, až svítivé barvy. Bývá sytě růžové nebo žluté.
Papája je barevná a voní
Hruškovitá papája je také oblíbená. Stačí odstranit černá semínka jako u cukrového melounu a můžete si pochutnávat. Voní sladce, podobně jako broskve nebo mochyně. Vybíráme podle barvy, měla by být zrůžovělá, oranžová. Čistě zelené jsou nezralé a není jisté, jestli dozrají. Orientujte se hmatem, měla by pod povrchem být měkčí. A také vůní. Zralá papája voní na dálku.
Svět exotického ovoce je báječný, jen musíte jít po kvalitě a nespoléhat na to, že vám obchodníci nabídnou vždy bezchybné zboží.