FOTOKVÍZ: Vánoční cukroví na stole i na fotografiích. Poznáte všechno?

FOTOKVÍZ: Vánoční cukroví na stole i na fotografiích. Poznáte všechno?

Foto: brebca / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Doba adventu už je tady, Vánoce se blíží a mnohé hospodyňky již začaly nebo začínají péct své oblíbené druhy vánočního cukroví. Pečení cukroví patří k oblíbeným tradicím.

Kolik druhů cukroví?

Jsou domácnosti, ve kterých se peče kolem 14–20 druhů vánočního cukroví a jiné, které si vystačí se dvěma druhy. Rozlišujeme druhy pečené a nepečené. Sjednocujícím faktorem bývá velikost. Cukroví je drobné velikosti.

Moc a síla cukroví

Dříve lidé věřili, že cukroví má mocnou sílu. Bylo proto potřeba, aby si na něm hospodyňka dala velmi záležet a aby se jí dobroty nespálily. Tvary vykrajovátek se různily. Zvířátka symbolizovala hospodářská zvířata, kolečka životodárné slunce a z těsta se tvarovaly kuličky.

Kam s ním?

Cukroví se věšelo na ovocné stromy kvůli budoucí úrodě, na domy kvůli štěstí a na chlévy, aby se zvířatům dobře dařilo. Zkrátka cukroví mělo ochranitelskou sílu.

Z jakých surovin se cukroví vyrábí?

Tady samozřejmě záleží na tom, jaký druh si vyberete. Dříve se vyrábělo ze sušeného ovoce a z medu převážně v chudých rodinách. Mouka a cukr patřila k dražším surovinám.

Převážná část se připravuje pečením z mouky, cukru, vajec a másla. Záleží na jednotlivých druzích, pak můžeme přidat například kakao, čokoládu, vlašské či lískové ořechy. Mezi typické české druhy můžeme zařadit linecká kolečka, perníčky nebo vanilkové rohlíčky.

Reklama

Jaké druhy mohou provonět váš domov?

Vůně druhů pečeného cukroví krásně obohatí váš domov v období Vánoc. Například perníčky, linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, pracny, podvodnice, modlitbičky, zázvorky, marokánky nebo podvodnice.

Zázvorky

Zázvorky patří ke staročeské tradici a jak víme, zázvor má protizánětlivé účinky. Jakmile na vás jde nachlazení, je dobré si udělat zázvorový čaj. Vůně zázvoru je také velmi silná.

Víte, kolik druhů cukroví má být na stole? Záleží na vás, ale pokud chcete dodržet tradice, mělo by jich být sedm.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama