Cukrovka: Jaká je prevence a co bychom o této zrádné nemoci měli vědět?

Cukrovka: Jaká je prevence a co bychom o této zrádné nemoci měli vědět?

Foto: Proxima Studio / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Cukrovka – onemocnění, kterým trpí více jak 9000 Čechů, a více jak 220 milionů lidí po celém světě. Onemocnění vzniká, když se v organismu člověka nevytváří dostatečné množství inzulinu, který je důležitým tělesným hormonem sloužícím k udržování stálé hladiny cukru v těle. Mnoho lidí se k němu „dopracuje“ nezdravou stravou a nulovým pohybem v životě. Potrava, kterou lidé přijímají do těla, se mění na jednoduchý cukr, tzv. glukózu, kterou tělo využívá jako zdroj energie.

Glukóza se v těle přenáší krví, a aby ji mohly buňky využít, je k tomu zapotřebí právě inzulin. Lidé, kteří trpí cukrovkou, tak nemohou využívat svou krevní glukózu.

Druhy cukrovky

Měli bychom vědět, že cukrovka se dělí na 2 typy. Diabetes I. typu, přezdívaný také jako dětský diabetes. Je tak přezdíván především proto, že se objevuje převážně v dětství. U tohoto typu se inzulin v těle netvoří vůbec, tudíž je třeba dostávat inzulin do těla injekční formou. Diabetes II. typu postihuje spíše starší populaci. Hladina inzulinu v těle bývá snížená nebo normální, ale buňky na ně dostatečně nereagují a neodebírají cukr z krve, takže vede ke zvýšené hladině cukru v krvi.

Prevence cukrovky

Důležitou prevencí je především kontrola hmotnosti. Člověk by měl mít přiměřenou tělesnou hmotnost, při nadváze až obezitě je nutná redukce hmotnosti alespoň o 5 %. Další prevencí proti cukrovce je dostatečná fyzická aktivita. Mezinárodní federace diabetu doporučuje minimálně 30 minut denně jakékoliv fyzické aktivity, jako je chůze, jízda na kole, plávání nebo tancování. Z preventivního hlediska fyzická aktivita snižuje riziko cukrovky až o 40 %. Další prevencí je nekouřit. Kouření negativně ovlivňuje srdeční cévní systém, stejně jako cukrovka, proto kuřáci mají zvýšené riziko onemocnění.

Příznaky cukrovky a její léčba 

Mezi hlavní příznaky cukrovky patří nadměrná žízeň, pocit únavy a slabosti, zvracení, častá potřeba močení, rozmazané vidění, brnění v končetinách a neobvyklý pocit hladu. 

Základem léčby je pravidelné dodávání inzulinu, dieta, při které se doporučuje 5-6 jídel denně, avšak je třeba sledovat denní dávku cukru, a samozřejmě fyzická aktivita. Pokud se vyskytnou příznaky onemocnění, je nutné vyhledat lékaře, který nastaví dietu, a doporučí pacientovi i různé potravinové doplňky. Doplňky je třeba kombinovat s normální denní stravou. Pokud se však rozhodnete si doplňky stravy zakoupit sami, je třeba se poradit se svým lékařem, zdali tyto doplňky jsou vhodné při léčbě. Důležitými vitaminy jsou např. vitamin B, které pomáhají tvořit enzymy, které přeměňují glukózu na potřebnou energii. Doporučuje se také více konzumovat antioxidanty, které pomáhají chránit tkáně diabetiků před zvýšeným oxidačním poškozením.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama