Co by se mohlo stát, kdybyste uvízli v bažině?

Co by se mohlo stát, kdybyste uvízli v bažině?

Foto: Apolinariy / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Filmová produkce nás někdy nutí zapřemýšlet nad tím, jestli je reálně vůbec možné zmizet až po bradu v bažině nebo v pohyblivém písku a takřka zápasit o holý život. Mají bažiny a pohyblivé písky opravdu schopnost zabíjet? Pojďme se na tuto problematiku, která vám možná nedá spát, podívat zblízka. 

Může vás bažina nebo pohyblivý písek uvěznit?

Dříve, než si řekneme, jestli je vůbec možné nešťastně utonout v bažině tak, jako se to stává převážně už nepotřebným padouchům ve filmech nebo hrdinům, kteří se ale nakonec s vypětím všech sil z proradné bažiny dostanou, je potřeba si vysvětlit, co je bažina a co pohyblivý písek.

Jako bažiny se označují místa, na kterých se shromažďuje voda a pro její špatný odtok se mísí s rostlinami, kořínky a dalšími přírodními částicemi, se kterými vytváří zdánlivě pevný povrch. Po něm však nelze chodit ani plout loďkou. Pohyblivý písek je podobně nestabilní místo jako bažina.

Vyskytuje se na plážích, pobřežích a vyschlých řečištích a můžete do něj zapadnout stejně jako do bažiny. Tedy ano, bažina nebo pohyblivý písek vás může uvěznit. Pokud včas nezareagujete a před bažinou neutečete, tak vás pohltí. 

Ovšem abychom vše uvedli na pravou míru, do bažiny ani do pohyblivého písku nesjedete celí, ve většině případů v ní zůstanete po pás. Bažina nebo pohyblivý písek vás tedy uvězní, ale primárně nezabije. Budete-li mít štěstí na pevný bod ve vašem blízkém okolí, možná se z bažiny či pohyblivého písku dostanete sami.

Abyste se z bažiny dostali, přestaňte dělat prudké pohyby, které vás táhnou ke dnu. Odhoďte všechny těžké věci, které vás stahují, a zkuste se dostat do horizontální polohy. 

Může vás uvíznutí v bažině ohrozit na životě? 

Samotné uvíznutí v bažině či v pohyblivém písku vás tedy primárně nezabije. Nešťastník v bažině většinou skončí po trup, ve kterém jsou plíce a další orgány, které jej nadnášejí. Problém bude dostat se ven. K tomu budete potřebovat minimálně jiného člověka, ale klidně i auto s navijákem. 

Pohyblivý písek
Zdroj: Pierre Jean Durieu | Pohyblivý písek

Uvíznutí v bažině se v případě našich podmínek nestává často. Přesto je lepší být na tuto situaci připravený. Víte, že síla potřebná k vytažení nohy z bažiny rychlostí jeden centimetr za sekundu, je přibližně stejná jako síla, která je potřebná ke zvednutí středně velkého auta?

Ono uvíznutí, které vás napoprvé nezabije, se vám může stát osudným, pokud v bažině skončíte sami a nezvládnete si zavolat pomoc. Časem můžete umřít hladem nebo žízní. Na životě vás může ohrozit divá zvěř nacházející se v oblastech bažin a pohyblivých písků.

Nebezpečný může být v případě pohyblivých písků příliv, který vás uvězněné v písku jednoduše utopí. Záhada objasněna. Bažiny ani pohyblivé písky nejsou tak nebezpečné, jak nám vtloukávají do hlavy filmové trháky, zároveň však mají schopnost nás uvěznit. Důležité je zachovat si chladnou hlavu. 

Reklama
Reklama