Co by se stalo, kdybychom my lidé žili ve městech pod vodou?

Co by se stalo, kdybychom my lidé žili ve městech pod vodou?

Foto: somavarapu madhavi / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vzhledem ke stále stoupajícím hladinám moří i ke stále rostoucí populaci je nezbytné se neustále ohlížet po volných plochách k bydlení. Kromě Marsu, na jehož kolonizaci už existuje řada projektů, se jako vhodné jeví i vodní plochy, respektive bydlení pod vodou. Je to vůbec technicky možné a existují už podvodní města? 

Nápad podvodních měst není žádnou novinkou 

Možné bydlení pod vodou již nastínila řada filmů. Přitom podvodní města nejsou vůbec žádnou novinkou. Právě naopak, hodně se o nich mluvilo už v minulosti. Víte, že za průkopníka podvodních měst je považován francouzský vědec zabývající se oceány Jacques Yves Cousteau?

Tento nadšenec své první podvodní stanoviště vytvořil už na začátku 60. let. Spustil tím lavinu dalších pokusů, které vedly k reálným projektům a studiím. Dnes existuje spousta podvodních stanovišť, která využívají potápěči pro svou práci i ucelenější průzkum. Velmi ambiciózní je například projekt Ocean Spiral od japonské architektonické firmy Shimizu Corporation, který stojí podobné peníze jako kolonizace Marsu.

Toto město, které mimochodem plánuje ubytovat své první kolonisty už někdy v roce 2030, počítá s tím, že se energie bude získávat z teplotních rozdílů mořských proudů. O pitnou vodu by se postarala technologie odsolování mořské vody, o potraviny pak podvodní farmy. Pořád však na povrch vyplouvá řada nedostatků, se kterými se projekty budou muset popasovat. 

Zní vám podmořské město jako sci-fi? Hodně takových už na světě existuje. Nikde však ještě neexistuje takové, které by čítalo tisíce obyvatel a bylo samostatné. Mezi největší problémy bydlení pod vodní hladinou patří obrovský tlak vody, chybějící pitná voda i dodávky kyslíku.

Oceán

Zdroj: Don Pablo | Oceán

Co všechno by musela podvodní města splňovat?

Už teď je jasné, že bude kolonizace podvodního světa čelit mnoha výzvám. Problémy jsou to převážně technické. Pod vodou logicky chybí kyslík, a proto by byla podvodní města vždy odkázána na přísun kyslíku shora. Kromě toho je tu také chybějící pitná voda, která by se opět musela získávat z povrchu nebo pracně odfiltrovávat.

A dalším oříškem je vysoký tlak, kterým by vodní hladina na nás i na podvodní město působila. Při výzkumech se ukázalo, že by se tato města neměla stavět ve větší hloubce, než je 300 m. Ani přísun potravin není kompletně vyřešený.

Ačkoliv existují podvodní farmy, ze kterých lze získávat určitě potraviny, řeší se, jak být více soběstačný. Ale co se doteď nepodařilo, to se může podařit příště. Ostatně ani na Mars nepojedete do hotového, ale čeká vás tam velká dřina. 

Reklama
Reklama