Tulácké menu: brambory z popela, špíz a marshmallows z ohně

Tulácké menu: brambory z popela, špíz a marshmallows z ohně

Foto: Natalya Erofeeva / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na opékání špekáčků nikdo nepotřebuje recept. Možná jen radu, že je lepší péct je pomalu, kousek nad plamenem a teprve nakonec je ohněm protáhnout, aby byly přece jen trochu opálené! Své ohňové hodování ale můžete povýšit na menu: kuřecí špíz s brambory pečenými v popelu s dresinkem, jako dezert opečené marshmallows s čokoládou a sušenkou. Stačí zapálit oheň.

Kuřecí špíz s dipy

(pro 4 osoby | hotový za 20 minut | velmi snadný)

1 balení kuřecích špízů, asi 1 kg (buď zakoupíte hotové, nebo napícháte sami maso a zeleninu dle libosti)

sůl a pepř

100 g čerstvého krémového sýra (Lučina, Gervais…)

50 g bílého jogurtu

½ salátové okurky

Reklama

hrst máty

1 stroužek česneku

hrst nasekané pažitky

trocha citronové šťávy

Postup:

Rozehřejte gril. Špízy osolte a opepřete a grilujte ze všech stran dozlatova; trvá to asi 15 minut. Mezitím připravte dipy.

Na dipy:

Promíchejte sýr s jogurtem a směs rozdělte do dvou misek. Do jedné přimíchejte nastrouhanou okurku a mátu a důkladně osolte a opepřete. Do druhé misky prolisujte česnek, přidejte pažitku a ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte ke grilovanému masu.

Brambory pečené v popelu s dresinkem

(pro 4 osoby | hotové za 30 minut | velmi snadné)

1,5 kg salátových brambor, pečlivě omytých

2 lžíce panenského olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

Na dresink:

200 g tučné zakysané smetany nebo crème fraiche

2 lžíce hrubozrnné hořčice

velká hrst nasekaného kopru

Postup:

Brambory v hrnci zalijte vodou, přiveďte k varu a povařte 8–10 minut. Slijte je. Pokud máte rozdělaný oheň, zahrabejte brambory na okraj ohniště a nechte je 15–20 minut v horkém popelu. Na gril je přepulte, potřete olejem a grilujte dozlatova. Pokud je chcete obalit v popelu, zapalte na mřížce grilu trochu sena nebo slámy a do ohně brambory položte. Brambory pomocí kleští otáčejte, aby se ze všech stran obalily ve vzniklém popelu. Smetanu, hořčici, 60ml vody, sůl a pepř promíchejte v misce. Brambory dejte na talíř a pokapejte je dresinkem, osolte, opepřete a posypte koprem.

Opečené marshmallows s čokoládou a sušenkou

(pro 1 osobu | hotové za 10 minut | velmi snadné)

2–3 bonbony marsmallows

2 kostičky oblíbené čokolády

2 celozrnné sušenky, například Bebe Dobré ráno

Postup:

Bonbony napíchněte na klacek a opékejte asi 20 cm nad ohněm, aby se nafoukly a zkaramelizoval povrch. Bonbony opatrně stáhneme z klacku na sušenky, přidejte čokoládu a přiklopte druhou sušenkou. Opatrně na prsty, bonbon je horký!

Reklama
Reklama