Na světoznámou stezku na italské Riviéře vás pustí, zpátky již ne. A ještě vám prověří obuv

Na světoznámou stezku na italské Riviéře vás pustí, zpátky již ne. A ještě vám prověří obuv

Foto: catalby / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dechberoucí panoramata a krásné pobřežní vesničky lákají do „Cinque Terre“ na ligurském pobřeží návštěvníky z celého světa. V rámci boje proti masové turistice se nyní na turistické stezce zavádí striktní jednosměrný systém.

Národní park Cinque Terre (v překladu „pět zemí") patří k nejkrásnějším a nejznámějším italským oblastem a pěší turistika po pobřežních stezkách je pro návštěvníky této oblasti nepostradatelná. Pobřežní stezka podél Cinque Terre na Riviéře v severoitalském regionu Ligurie vede jedinečnou kulturní krajinou do pěti středověkých vesnic Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore.

Ty byly velkolepě vystavěny do strmých útesů nad mořem a jsou součástí dědictví UNESCO. Turistická stezka je strmá a úzká a vyžaduje jistou nohu. V posledních letech popularita těchto míst vzrostla natolik, že se zdejší pobřežní turistika stala velkým problémem.

Národní park Cinque Terre nyní přijímá protiopatření k regulaci přílivu návštěvníků. Na jedné z nejoblíbenějších turistických tras, „Sentiero Verde Azzurro" (Azurová stezka), bude od 25. dubna do 1. května od 9 do 14 hodin platit jednosměrný provoz. Opatření, o němž bylo rozhodnuto z bezpečnostních důvodů a pro lepší využití stezky, se týká úseku z Monterossa do Vernazzy. Jednosměrná regulace, která byla vyzkoušena již v loňském roce, platí ve dnech, kdy se očekává obzvláště velký nápor turistů v souvislosti se státními svátky v Itálii.

Azurová stezka je nejjednodušší, nejznámější a nejnavštěvovanější stezka v celém Cinque Terre. Je rozdělena na čtyři segmenty a spojuje všech pět vesnic Cinque Terre. Celková délka: 12 km.

Donatella Bianchiová, vedoucí správy národního parku, řekla deníku Telegraph: „Snažíme se zvládnout příliv lidí na stezky, abychom ochránili životní prostředí v oblasti a také bezpečnost návštěvníků.

Reklama

Za účelem regulace přístupu na turistickou stezku provádějí specializovaní pracovníci u vstupu do Monterossa kontroly. Mimo jiné kontrolují, zda mají návštěvníci na sobě vhodnou obuv pro túry po strmých stezkách. Návštěvníci budou také nasměrováni na jiné výletní trasy, aby se zabránilo nadměrné koncentraci návštěvníků na modrozelené „Sentiero Verde Azzurro".

„Na dodržování pravidel budou dohlížet pracovníci parku a policie mezi 9. a 14. hodinou, takže se prosím nepokoušejte jít pěšky z Vernazzy do Monterossa.“

Platí se v národním parku Cinque Terre vstupné?

Do Národního parku Cinque Terre se neplatí žádné vstupné. Je zde 48 turistických tras, ale na dvě nejznámější trasy potřebujete pouze speciální vstupenku (asi 5 až 7 eur podle podmínek), Cinque Terre Card: Monterosso - Vernazza a Vernazza - Corniglia. Všechny ostatní stezky jsou zdarma. 

Vstup na turistické stezky spolu s neomezeným cestováním vlakem Cinque Terre Express na trati Levanto - Cinque Terre - La Spezia vám umožní karta Cinque Terre Train Card.

Reklama
Reklama