Nejmenší druhy zvířat na světě, jež jsou často přehlíženy kvůli jejich výraznějším protějškům

Nejmenší druhy zvířat na světě, jež jsou často přehlíženy kvůli jejich výraznějším protějškům

Foto: Frank Glaw, Jörn Köhler, Oliver Hawlitschek, Fanomezana M. Ratsoavina, Andolalao Rakotoarison, Mark D. Scherz & Miguel Vences / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Právě ty nejmenší druhy zvířat na světě mohou být upozaděny tím, že máme jako lidstvo tendence opěvovat a zaobírat se těmi zvířaty, které jdou vidět či jsou svým vzhledem výrazné. V současné době vědci již sdílejí poznatky o mikrozázracích přírody, kterým dosud nebyla věnována pozornost.

Neustále se vyvíjející objevování těchto drobných organismů snad povede ke zvýšené pozornosti o tyto drobné tvory a jejich zatím nedoceněný vliv ve světě přírody. Zde jsou některé z nejmenších druhů na světě, které byly objeveny.

Nano-Chameleon Brookesia nana

V roce 2021 se vědcům podařilo objevit samce Brookesia nana, který měří pouhých 20 mm a obývá deštné pralesy severního Madagaskaru, přičemž samice dorůstají téměr 30 mm. Navzdory své malé velikosti je nana Brookesia kriticky ohrožena kvůli silnému odlesňování. Výzkumníci jej považují za pozoruhodného zejména kvůli nepřiměřené velikosti mužských genitálií.

Parazitická vosa Dicopomorpha echmepterygis

Je nejmenších hmyzem na světě, který měří pouhých 0,139 mm, a je menší než některé jednobuněčné organismy. Tato nepatrná parazitická vosa tráví většinu svého života na svém hostiteli, vši kůrové. Samice se vyvíjí uvnitř hostitelského vajíčka a spotřebovává většinu jeho obsahu, zatímco samci, kteří nemají křídla, zůstávají ve vejci pouze proto, aby oplodnili samice.  

Žába Paedophryne amauensis

Tato žába je nejmenším obojživelníkem na světě, který velikostí konkuruje mouše domácí a měří v průměru 7,7 mm. Tito malí obojživelníci jsou závislí na vysokém obsahu vlhkosti prostředí, ve kterém žijí. Často si pro svůj život vybírají vlhké listí spadané na zemi tropických pralesů.

Žabka Paedophry
Žabka Paedophryne amauensis na lidské ruce | Zdroj: gor_alex.ukr.net / Depositphotos

Bělozubka nejmenší a netopýrek thajský

Toto jsou dva miniaturní uchazeči o titul nejmenších savců světa. Bělozubka nejmenší se vyskytuje v částech Eurasie v severní Africe a váží mezi 1,2 a 2,7 g. Vede samotářský život převážně v noci a živí se bezobratlými.

Reklama

Netopýrek thajský, který se nachází v Thajsku a Myanmaru, také váží asi 2 g. Rozpětí jeho křídel je až 145 mm a jeho tělo dorůstá mezi 29 a 33 mm. Obvykle se zdržuje ve vápencových jeskyních poblíž řek.

Kolibřík včelí Mellisuga helenae

Včelí kolibřík váží podobně jako kancelářská sponka a měří asi 5–6 cm. Bohužel čelí hrozbě přežití kvůli ničení biotopů v kubánských lesích. Jeho populační pokles je odhadován na 20–29 % během deseti let. Tento fakt znepokojuje vědce, vzhledem k zásadní roli tohoto malého tvora jako opylovače.

Nejmenší ryby: Photocorynus spiniceps a Paedocypris progenetica

O titul nejmenší ryba se vedou menší spory. Kandidátem je Photocorynus spiniceps, měřící 6,2 mm, jenž je tzv. parazitujícím hlubinným ďasem a také Paedocypris progenetica měřícím 7,9 mm, jenž byl v roce 2006 nalezen v rašeliništích na Sumatře.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama