Rozdíly mezi retro a dnešní hudbou jsou výrazné: K velké popularitě retra dopomohla hudební videa s příběhem

Rozdíly mezi retro a dnešní hudbou jsou výrazné: K velké popularitě retra dopomohla hudební videa s příběhem

Foto: VitalikRadko / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hudební videoklipy dnešní doby se přehánějí, kdo bude více šokovat. Bohužel kvantita převládla nad kvalitou a většina těchto videí postrádá hlubší smysl. Naopak v osmdesátých a devadesátých letech nás nadchl hlavně příběh.

Revoluce v hudbě

Osmdesátá léta otevřela nové možnosti, jak šířit hudbu – přes televizi. Videokameru si v té době již mohl pořídit leckterý hudebník. Jak ale oslovit diváky? Tím, čím televizní programy – dobrým příběhem. Od této doby se umělci předhánějí, kdo vydá lepší videoklip.

A to přetrvává dodnes. Jenže na vkus některých lidí, a možná i vás, to je již přehnané. Ta krása příběhu a hlavně kvalita se začínají pomalu vytrácet. Někteří interpreti vyhazují nehorázné peníze za speciální efekty. Čím tedy jsou retro videoklipy lepší? Zejména v tom, že příběh vypadal opravdově, nikoli jako pohádka nebo horor. Řešily se věci, které se týkaly většiny obyvatel.

Nezapomenutelné videoklipy

Kostýmy a dobré chování tvořily základ úspěšných videoklipů. V dnešní době to tak úplně není. Důležitá je především image, tzn. jak se interpret prezentuje oblečením i chováním. V dnešní době platí, že čím větší slušňáček, tím menší šance na úspěch, čím více porušených pravidel, tím lépe. Přece nebudeme poslouchat toho, kdo se řídí podle pravidel.

Avšak jednou přijde čas, kdy se nám po gentlemanech posteskne, a to je doba, kdy se vracíme k retro hudbě. Tito zpěváci nám tolik rozumějí, jako by si prožili to samé, co prožíváme my.

Skladby vybízející k tanci

Nebýt takto dynamických a rytmických skladeb, taneční kluby, kde se pouštěly ty největší hity, by vznikly mnohem později. Retro hudba usnadnila setkání jednotlivých fanoušků. Kluby byly doslova všude. Líbila se vám tvorba Michaela Jacksona? Měli jste šanci potkat podobné fanatiky, jakým jste byli vy sami.

Jsou vzpomínky na retro hudbu zahaleny zrádnou mlhou?

Připravili jsme pro vás kvíz o retro hudbě, a také o jejich dopadech na dnešní hudební scénu. Kolik otázek dokážete zodpovědět správně? Přesvědčte se, zda jste opravdovým fanouškem retro hudby.

Od roku 1980 uběhla již řada let, některé městské čtvrti jako by se však ztratily v čase. Staré vykopávky, které si ovšem všichni poslechneme znovu velmi rádi, je možné slyšet dodnes. Jak dobře se poslouchají vám? Určitě vám srdce zaplesá, když uslyšíte starou dobrou klasiku v novém kabátě.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama