Stále více lidí se vrací k retro hudbě: Osmdesátky a devadesátky v nás vyvolávají uklidňující nostalgii

Stále více lidí se vrací k retro hudbě: Osmdesátky a devadesátky v nás vyvolávají uklidňující nostalgii

Foto: olegkrugllyak / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zní to zvláštně, ale stále více z nás se vrací k hitům z dětství. Proč to tak je? V dnešní době je téměř nemožné vymyslet něco nového, něco, čím šokovat posluchače. S nástupem nových možností to v minulém století šlo a tyto písně nám utkvěly v hlavě.

Nové žánry a tvrdá práce

Bez ohledu na to, kolik je vám let, je pravděpodobné, že velkou část vaší oblíbené hudby tvoří hity z 80. nebo 90. let. Svůj díl na tom nese ikonická hudba, ale také velké množství nových žánrů, které mohly vzniknout díky dovozu nových hudebních nástrojů.

Umělci, kteří tvořili hudbu, si na své práci dali skutečně záležet. V této době se nespěchalo tolik jako dnes, a tak si dali načas, aby vytvořili něco nezapomenutelného. A protože se jednalo o něco zcela nového, umělci mohli být více kreativní, a tak přetvářeli hudbu k obrazu svému. Nebáli se vyzkoušet něco jiného, než na co byli zvyklí.

Lidé si byli bližší, hudebníci řešili skutečné problémy

Když chcete vytvořit text pro skladbu, musíte udělat jednu z následujících věcí: připomenout si dopodrobna své vlastní vzpomínky, psát o splněných či nesplněných snech nebo vyjít mezi lidi a naslouchat, co vám říkají. Alespoň takto to fungovalo.

Osmdesátá a devadesátá léta byla charakteristická hlavně tím, že umělci začali upouštět od textařů, chtěli si své texty napsat sami. Někdy to dopadlo dobře, někdy to mohlo být napsané lépe textařem, avšak umělci se se svou hudbou začali více ztotožňovat. Dávali do své tvorby více lásky a to se následně odráželo ve výsledném produktu.

Také se hodí dodat, že lidé si tenkrát byli bližší a o svých problémech mluvili s ostatními mnohem otevřeněji. Umělci tudíž měli mnoho inspirace, z níž si mohli vybírat. V dnešní době hudba pokročila, avšak většina současných umělců vidí ve své tvorbě spíše peníze než radost jiných lidí.

Reklama

Písně z jiných kultur

V této době přišel zvrat, kdy lidé poprvé uslyšeli písně v jiných jazycích – a začali rozumět, co v nich autor rozebírá. Učení se anglickému jazyku již nebylo nemožné, a to hlavně díky vzestupu popularity a dostupnosti učebnic pro samouky.

Navíc se zde objevily žánry jako hiphop, pop, hard rock nebo metal. Hudba, kterou jste mohli poslouchat, byla náhle mnohem rozmanitější a každý si vybral interpreta, který mu mluvil z duše.

Hodně současných umělců sází na retro styl

A nostalgie se vám může vrátit i v dnešní době, aniž byste museli najít své oblíbené CD disky. Určití umělci sázejí na retro styl a interpretují ho ve svých písních mladému publiku. Hudba využívá nástrojů, které byly dostupné na konci minulého století. Hlavně beaty, které byly v těchto letech velmi oblíbené, se nyní vracejí jako hudební doprovod, který nesmí chybět v řadě novějších písní.

Umělci navíc prezentují nejen hudbu z 80. a 90. let, ale také módu, která se v tu dobu nosila, například oblečení a netradiční doplňky.

Spousta interpretů si oblíbila vytváření remixů, které přenášejí staré hity do dnešní doby. Jestli se vám to líbí či to považujete za urážku staré dobré klasiky, to záleží jen a jen na vás.

Reklama
Reklama