Peru, země plná překvapení

Peru, země plná překvapení

Foto: lovelypeace / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V Peru naleznete vše. Od dech beroucích výhledů, přes nádherné krajiny a zajímavou historii, až po rostliny a živočichy, které nikde na planetě nenajdete. Přesně tyto věci tvoří Peru zajímavou zemí, ať už jen pro návštěvu, nebo i delší pobyt. Připravte se, další stanice: Jižní Amerika.

Základní fakta

V Peru existují tři oficiální jazyky – španělština a dva původní styly mluvy. Pokud se ale vydáte do Amazonie, místní obyvatelé mluví ještě dalšími třinácti jazyky.

Hlavním městem je Lima. Ta byla postavena v roce 1535 a dnes poskytuje bydlení kolem milionu obyvatel.

Populace Peru přesahuje 29 milionu. Velkou část z toho tvoří původní obyvatelé a dochází zde k mísení ras. To dělá zemi ještě zajímavější pro turisty!

Machu Picchu

Jedná se o ruiny inckého kultovního města, postavené ve 14. století. Objeveny byly v roce 1911 a nyní, po úspěšném zvolení, patří mezi sedm divů světa.

Vědci jsou přesvědčeni, že Machu Picchu bylo postaveno za účelem sledování hvězd. Inkové jim prý velmi dobře rozuměli. 

Reklama

Největší záhadou je samotná stavba tohoto místa. Údajně nebyla použita žádná kola! Když se vezme v potaz váha jednoho velkého kamene a nadmořská výška místa (kolem 2450 m. n. m.), musíme smeknout kloboukem. Tohle v moderních dějinách nenaleznete.

Přírodní zajímavosti

V Peru naleznete největší pískovou dunu světa. Pokud zemi navštívíte, můžete se tam zajet podívat, vypůjčit si boby a sjíždět dunu pořád dokola!

Pokud máte raději túry, můžete navštívit duhovou horu. Nutno ale podotknout, že si musíte přibalit i stan – cesta trvá kolem šesti dní. Za odměnu ale uvidíte barevnou horu a nakonec budete mít příležitost vykoupat se v teplých pramenech. Rozhodně se jedná o lokaci, kterou nesmí žádný dobrodruh vynechat!

Mimo jiné tu naleznete i nejvýše položené jezero světa, Titicaca. To ale není jediná jeho zajímavost. Byly zde objeveny podvodní ruiny starověkého města, které jsou dosud neprozkoumané. Je to snad příbuzná Atlanty?

Jídlo

V této zemi můžete ochutnat přes 3 000 druhů brambor. Ano, slyšíte správně. Brambory jsou plné vitamínů a pochází právě z Peru. 

Pokud zde navštívíte jakýkoliv trh, dávejte si pozor, co jíte. Morčata tu totiž neslouží k chovatelskému potěšení, nýbrž k jídlu. Raději se proto vyvarujte pokrmu nesoucí název Cuy.

Fauna a flóra

Z Peru pochází největší pták světa. Váží až 12 kilo! Že Vás to neohromilo? A co takhle fakt, že tento kondor dokáže i napříč své váze letět pouze s jedním křídlem? 

Navíc, Peru drží rekord v největším hejnu ptáků vůbec. Viděli jste už hejno plné 900 ptáků?

Flóra je také velmi zajímavá. Naleznete tu nejvyšší rostlinu na světě. Pokud ji ale chcete vyfotografovat, přibalte si dobrou fyzickou kondici. Budete si totiž muset vyšlápnout nahoru do And, neboť to je jediné místo, kde tuto rostlinu naleznete.

Peru je opravdu země plná překvapení a zajímavosti. Rozhodně stojí za to ji navštívit. Žijeme jen jednou a tato země rozhodně patří mezi ty, které stojí za návštěvu.

Reklama
Zdroje článku:
gviaustralia.com.au, huffpost.com
Reklama