Klamavý med na pultech? Označení "pohankový" často lže

Klamavý med na pultech? Označení "pohankový" často lže

Foto: karlevana.gmail.com / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Falšování medu je v České republice poměrně běžné. Zejména výrobek prodávaný jako pohankový med neodpovídá potřebným kvalitám a obsahuje levné příměsi. Jeho falšování je pro výrobce totiž poměrně jednoduché…

Obsah článku
  1. Falšování pohankového medu 
  2. Kontroly kvality medu v ČR a rozsah jeho falšování 
  3. Jak na podvod nenaletět

Falšování pohankového medu 

Tmavá barva, specifická chuť připomínající melasu a vysoký obsah antioxidantů jsou hlavní charakteristiky pohankového medu, kvůli kterým je natolik ceněný. Díky těmto unikátním vlastnostem si získal oblibu mezi milovníky medu i vyznavači zdravého životního stylu. A kvůli tomu bohužel dochází i k jeho falšování. 

Spotřebitelé si pohankový med připlácí, aniž by tušili, že kupují výrobek, který se svými kvalitami pohankovému medu ani nepřibližuje. Některé produkty jako „pohankový med“ označené, ale laboratorní testy prokáží, že obsahují jen minimální podíl pohankového nektaru. V některých případech dokonce dochází k chemickým úpravám, jejichž výsledkem ja pouhá napodobenina pohankového medu. 

Kontroly kvality medu v ČR a rozsah jeho falšování 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i Státní veterinární správa (SVS) kvalitu medu v českých maloobchodech pravidelně kontrolují. Výsledky testování jsou bohužel značně znepokojující. 

V minulých letech bylo opakovaně zjištěno, že téměř padesát procent vzorků medu na trhu neodpovídá kvalitativním požadavkům, které jsou dány legislativou. Jedná se především o nevyhovující jakost a nesprávná označení výrobků. 

Právě klamavá označení jsou nejčastějším problémem. Zejména se jedná o med prodávaný jako pohankový, který přitom pochází z jiných rostlin. Obsahuje tak jiný druh nektaru, například slunečnicový. 

Med byl na etiketě v českém jazyce označen jako pohankový. Pylová analýza však prokázala, že se nejedná o med pohankový, ale o med směsný. Nejednalo se o med jednodruhový,

 uvedla SZPI. 

Bohužel typické aroma a tmavá barva pohankového medu lze snadno napodobit, což padělatelům nahrává. Výrobci k jeho napodobování často používají karamel (barvivo E150d) či jiné složky. Zákonem daná vyhláška o medu však přidávání jakýchkoli látek zakazuje

Kontroly odhalily přítomnost i dalších nepovolených příměsí. Nejčastěji se jednalo o cukerné sirupy, které pomáhají snížit náklady na výrobu. Tyto příměsi jsou zakázané zejména z toho důvodu, že znehodnocují výživovou hodnotu medu. 

Jak na podvod nenaletět

Abyste se vyhnuli koupi nekvalitního medu, například toho nesprávně označeného jako „pohankový“, zaměřte se pouze na ověřené zdroje. Med můžete například kupovat přímo od včelařů, ideálně ve vašem regionu. Rovněž vyhledávejte certifikované značky. Přísnou kontrolou kvality prošly například výrobky označené „Český med“. 

Zbystřit byste měli v případě podezřele nízké ceny medu. Pohankový med bývá díky svým kvalitám prodáván za vyšší ceny. U levného medu je vyšší riziko, že obsahuje přidané nepovolené směsi. Také doporučujeme sledovat webové stránky zaměřené na testování potravin (i dalších produktů), například Potraviny na pranýři či dTest. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama