Operace Gomora, jedna z největších leteckých útoků během 2. světové války: Bitva o Hamburk

Operace Gomora, jedna z největších leteckých útoků během 2. světové války: Bitva o Hamburk

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Operace Gomora byla jedním z největších leteckých útoků na německé město během 2. světové války. Američtí a britští letci při ní bombardovali Hamburk, německá strana za to zaplatila mnoha civilními ztrátami.

Co je to operace Gomora

Mark Cartwright k tomu na webu Worldhistory.org uvádí: „Operace Gomora (jinak také Bitva o Hamburk nebo Hamburská letecká ofenzíva) byla plošná bombardovací kampaň na německý přístav Hamburk. Uskutečnila se během čtyř nočních útoků Královského letectva a dvou denních útoků letectva Spojených států v červenci a srpnu 1943. Díky více než třem tisícům bombardérů vznikla ohnivá bouře, při níž zahynulo 46 000 civilistů. Jednalo se tak o jednu z nejhorších civilních katastrof druhé světové války.“

A nejen to. Operace Gomora bývá označována také jako jedna z nejkontroverznějších v historii britského královského letectva (RAF). Velitelem jeho Bombardovacího velitelství byl v té době Arthur Harris. On a jeho kolegové z velitelství věřili, že kobercové bombardování největších německých měst by mohlo vést k Hitlerově kapitulaci. Vycházeli i z vlastních zkušeností, kdy Němci masivně útočili na Londýn. V podstatě jen opláceli nepříteli stejnou taktikou.

Problematické bombardování

Spojenecké síly nejprve hamburský přístav bombardovali v denní dobu, ale více letadel, které pro takovou akci bylo potřeba, bylo snadným cílem pro německou obranu, kterou představovaly stíhací letadla a protiletadlové dělostřelectvo. Přesnost zásahů snižovala také oblačnost. Během nočních náletů měli obránci mnohem těžší úlohu, ale zároveň se ještě více snížila přesnost zásahů vojenských a zbrojních cílů. Proto se velitelé rozhodli pro bombardování plošné za použití násobně většího počtu letadel, než bylo obvyklé. Masivní útok měl následně menší ztráty než jednotlivé menší nálety.

Fotka z nočního útoku RAF
Fotka z nočního útoku RAF | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Zkouška taktiky

Hamburk nebyl prvním cílem kobercového náletu. Už v roce 1942 podnikli spojenci nálety na města Lübeck, Rostock a následně Kolín nad Rýnem. Nad Kolínem bylo sestřeleno jen 40 letadel z celkové tisícovky a město bylo zničeno. RAF mělo lepší vybavení a letky Pathfinder tak mohly být využívány pro navigování stíhacích bombardérů Lancaster na cíle. Další nálety byly uskutečněny na Essen a Brémy.  

Biblická symbolika

Pro útok na Hamburk koncem července 1943 bylo rozsáhlé bombardování označeno jako operace s krycím názvem „Gomora“. RAF se rozhodlo město totálně vymazat z mapy – stejně jako Bůh zničil biblické město pro hříšnost jeho obyvatel. Význam Hamburku pro německou armádu byl nejen v tom, že se jednalo o druhé největší město země v té době, ale také kvůli jeho přístavu s loděnicemi, kde se vyráběly německé ponorky. Sídlily tady i letecké a další továrny. „Hamburk byl dobrým cílem ještě z jednoho důvodu: protože ležel blízko pobřeží, šlo ho jednodušeji najít než města ve vnitrozemí. Díky řece Labe, která jím protéká, byl dobře viditelný,“ doplnil Mark Cartwright

Reklama

Při útocích RAF poprvé použilo proužky potažené fólií, které byly shazovány po tisících a vytvářely oblak kovu. Ten následně působil zmatek v německé radarové obraně. Také protiletadlové zbraně měly problém zaměřit cíle.

Důsledky náletů

Město bylo v troskách a obrovské množství obětí bylo dosud nevídané. Greig Watson uváděl v článku pro BBC News, kde operaci označil jako Německé Nagasaki, také svědectví tehdejších obyvatel. Jednou z nich byla tehdy devatenáctiletá Kate Hoffmeisterová: „Snažila jsem se běžet proti větru uprostřed ulice. Nemohli jsme jít dál, protože asfalt roztál. Na vozovce leželi lidé, někteří už byli mrtví, někteří ještě leželi živí, ale uvízli v asfaltu. Museli se bez rozmyslu vrhnout na vozovku.“ Podle stejného článku za jedinou noc 27. července zahynulo kolem 20 000 osob. Operace Gomora tak byla nesrovnatelná s jakýmkoli jiným spojeneckým útokem během 2. světové války.

Reklama
Reklama