Nikola Tesla a pyramidy, neobvyklé spojení. Vědec měl teorii, že elektromagnetismus s pyramidami souvisí

Nikola Tesla a pyramidy, neobvyklé spojení. Vědec měl teorii, že elektromagnetismus s pyramidami souvisí

Foto: Dickenson V. AlleyRestored by Lošmi / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nikola Tesla byl geniální vynálezce, jehož přínos v oblasti elektrotechniky a fyziky znamenal převrat v moderním světě. Kromě mnoha převratných vynálezů se však Tesla zajímal také o tajemství starověkého světa.

Nikola Tesla zemřel poněkud nedoceněný, ale jeho sláva a mýtus kolem něj se nesmírně rozšířily i v dnešní době. Dnes je často vnímán jako učebnicový příklad šíleného vědce, který předběhl svou dobu, a jehož objevy mají svůj nesmazatelný podíl i v moderních vynálezech. Kromě nápadů, které Tesla realizoval a patentoval, se věnoval i mnoha dalším zájmům v různých oblastech výzkumu, z nichž některé hraničily s ezoterikou. Poněkud překvapivým tak byl například jeho zájem o egyptské pyramidy, jednu z nejzáhadnějších a nejvelkolepějších staveb lidstva.

Pyramidám připisoval hlubší smysl a význam

Tesla věřil, že slouží vyššímu účelu, a jejich zkoumání věnoval průběžně celý svůj život. Co ho na těchto stavbách tolik fascinovalo? Jednou z Nikolových úvah bylo, že by pyramidy mohly ve skutečnosti být obřími vysílači energie. Tato myšlenka se shodovala s jeho teoriemi, že bude možné přenášet energii bezdrátově.

V roce 1905 Tesla podal v USA patent s názvem Umění přenosu elektrické energie přírodním prostředím, v němž nastínil návrhy řady generátorů po celém světě, které by využívaly ionosféru pro sběr energie. Samotnou planetu Zemi s jejími dvěma póly považoval za obří elektrický generátor neomezené energie.

Teorie se rozhodl dokázat i v praxi

Pyramidy podle Tesly nebyly ideálními generátory jen na základě jejich tvaru, ale i podle jejich umístění. Demonstrovat své teorie se rozhodl v praxi pomocí přenosu energie mezi dvěma svými stanicemi. Lokality ve Spojených státech, které si k pokusu vybral, byly vybrány na základě podobných zákonitostí, podle nichž byly postaveny i legendární pyramidy v Gíze.

Ačkoliv Teslův původní experiment nevyšel, jedná se o typický příklad génia, který byl limitován technologií a možnostmi své doby, jelikož později jeho dílo inspirovalo další vědce k dotažení přenosu energie bez pomocí drátů.

Reklama

Magická síla čísel

Ve svých úvahách se Tesla opíral také o numerologii. Byl například posedlý čísly 3, 6 a 9, o nichž se domníval, že jsou klíčem k vesmíru. Objížděl budovy třikrát, než do nich vstoupil, nebo se ubytovával v hotelech s čísly dělitelnými číslem 3. Někteří se domnívají, že Teslova posedlost těmito čísly souvisela s jeho oblibou pyramidálních tvarů a vírou, že existuje nějaký základní matematický zákon a poměry, které jsou součástí univerzálního matematického jazyka.

Protože řada lidí i dnes odmítá vědecké důkazy o tom, jak a proč byly pyramidy postaveny, je na ně i v současnosti občas pohlíženo jako na záhadné stavby schopné generovat elektrickou energii. Jiné teorie se pak přiklání k jejich mimozemskému původu. Jisté ovšem je, že i takový velikán vědy, jakým Nikola Tesla bezpochyby byl, si s podobnými myšlenkami zahrával, a dokonce jim dával poměrně značnou váhu.

Reklama
Reklama