Jak dobře se orientujete ve zvířatech, která doprovázejí hrdiny v epických mýtech a legendách?

Jak dobře se orientujete ve zvířatech, která doprovázejí hrdiny v epických mýtech a legendách?

Foto: Maksim Belonenko / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hrdinové v legendách málokdy putovali sami, vždy je doprovázel buď věrný sluha, přítel, nebo aspoň zvířecí kamarád. Zvířaty se to v mytologii jen hemží. Některá hrdinům na jejich cestách pomáhají, jiná jim naopak škodí. Vždy jsou ale hlavně symboly, které do příběhů vnášejí hlubší smysl.

Některé z těchto bytostí působí naprosto reálně, jako například medvědi, vlci či lvi. Jiní jsou naopak skutečnými mýtickými bytostmi, například draky, harpyjemi či kentaury. V kvízu pod článkem najdete zástupce obou těchto táborů.

Legendární zvířata mezi námi

Horymír měl svého koně Šemíka, Odysseus zase věrného psa Arga. A polští vojáci zase měli medvěda Wojtka. To však není žádný mýtus, nýbrž holý fakt. 

Medvěd Wojtek byl hnědý meděd, který sloužil v polské armádě během druhé světové války. Vojáci jej buď odkoupili od osiřelého chlapce, nebo jej nalezli. Tak jako tak se přidal k 22. dělostřeleckmu pluku. Vojáci si jej postupně oblíbili a medvěd se brzy stal platným členem své jednotky. Například během bitvy o Monte Cassino v Itálii v roce 1944 se Wojtek proslavil tím, že pomáhal přenášet těžké náboje, což přitahovalo pozornost a respekt řadových vojáků i velitelů. Po válce byl Wojtek přemístěn do Skotska, kde žil ve vojenském táboře. V roce 1947 byl medvěd přesunut do edinburghské zoo, kde strávil zbytek svého života až do své smrti v roce 1963.

Dalším příkladem věrného kamaráda je například japonský pes Hačikó, o kterém jste pravděpodobně již slyšeli, protože jeho příběh dojal celý svět a byl několikrát zfilmován. Hačikó, pes rasy Akita Inu, měl se svým pánem, profesorem Eizaburo Ueno, velmi blízký vztah. Každý den profesora vyprovázel na nádraží a odpoledne tam na něj zase čekal. Jednoho dne se však profesor z práce nevrátí. Jeho věrný pes Hačikó na něj však nikdy nepřestal čekat. Přicházel na nádraží každé ráno a každé odpoledne a čekal na svého pána až do své smrti. Dva roky poté mu byl na místě, kde vždy čekal, vystavěn pomník a lidé na něj dodnes vzpomínají.

Kvíz: Zvířata v mytologii

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama