Na pohled nevinná, na talíři delikátní. Ale pozor při sběru i přípravě

Na pohled nevinná, na talíři delikátní. Ale pozor při sběru i přípravě

Foto: godi photo / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Správný houbař chodí v lese pomalu, beze spěchu, tiše. Houby hledá určitým systémem. Zejména v místech, kde už houby objevil, prozkoumá terén opatrně a prohlédne ho alespoň ze dvou stran. Nepřebíhá z místa na místo a dívá se po zemi a okolo sebe.

Obsah článku
  1. Po ránu v lese
  2. Muchomůrka růžovka
  3. Podobné muchomůrky
  4. Pozor na syrové houby
  5. Tip pro kuchyňskou úpravu
  6. Masáky na kmíně
  7. Smetanová omáčka

Po ránu v lese

Dobrý houbař nerozhrabuje okolí nalezeného hřibu, aby neodkryl podhoubí, kde možná vyrostou další exempláře. Nikdy neláme větve, nešlape na mladé stromky. Dobrý houbař je ochráncem lesa.

Vyjít si na houby brzy ráno má své důvody. Zrána je chladno a nelétá ještě tolik mušek, které kladou vajíčka, z nichž se líhnou larvy, které perforují třeně a klobouky.  Houby jsou také přes noc vychlazené a lépe snáší přepravu.

Muchomůrka růžovka

V červnu, když se dostaví teplé dny, je vyhledávanou houbou muchomůrka růžovka. Obavy ze záměny za jedovatou houbu ze stejné rodiny, jsou přehnané. Růžovka, lidově zvaná masák, má řadu znaků, které lze sledovat a pokud je třeba růžové zbarvení sporné, jednoduše houbu necháte lesu.

Muchomůrka růžovka je velice jemná a chutná houba a jsou jí plné lesy. Patří mezi nejhojnější houby, které české lesy nabízí a roste od konce května. Červen a červenec jsou nejvhodnější měsíce pro její sběr. Narazit na ní v lese lze až do listopadu a to jak v nížinách, tak v horských lesích.

Základní znaky důležité pro sběr:

  • Svisle rýhovaný prstýnek na jeho svrchní straně. Pokud je prstýnek hladký, nebo chybí, houbu nesbírejte.
  • Důležitým znakem je i přítomnost narůžovělých skvrn po celé plodnici, to je hezky patrné na bázi třeně. Ta je velmi často napadena červíky.
  • Klobouk bývá barevně hodně variabilní. Nejčastěji je masově narůžovělý nebo načervenale hnědý a je posetý hustými lupeny v bílo-růžové (až bílo hnědé) barvě.
  • Třeň má válcovitý tvar, pod kloboukem bělavý, směrem k bázi se barva mění na šedavě či načervenale hnědou barvu.
  • Dužina je bělavě narůžovělá.

Podobné muchomůrky

Je nutné vědět, že smrtelně jedovatá muchomůrka tygrovaná prstýnek hladký a dužina nemá růžový nádech. Vyhněte se i muchomůrce šedivce, která sice není jedovatá, ale není chutná. Ani ta nemá dužinu s narůžovělým zbarvením a klobouk má šedivý.

Pozor na syrové houby

Muchomůrka růžovka je za syrova jedovatá. Obsahuje hemolytické proteiny, které se ale degradují tepelnou úpravou. Je tedy nutné ji opravdu dobře tepelně zpracovat.

Tip pro kuchyňskou úpravu

Masáky na kmíně

Této delikátní houbě sluší jednoduchost. Čerstvé masáky oloupeme. Posypeme kmínem a solí. V pánvi rozehřejeme máslo. Vsypeme růžovky a po obou stranách je restujeme dozlatova. Růžovky na kmínu podáváme s pečivem. 

Smetanová omáčka

  • Ingredience pro 4 porce
  • cca 1 kg očištěných klobouků masáků
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • rostlinný olej
  • sůl, pepř, kmín
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce gulášové papriky
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
houbová omáčka v omáčníku
houbová omáčka v omáčníku | Zdroj: wjarek / Depositphotos

Postup:

Oloupané a očištěné klobouky masáků pokrájejte na menší dílky. Cibuli a česnek nakrájejte na kostičky a na troše oleje orestujte ve velkém hrnci. Přidejte houby a promíchejte s cibulovým základem. Společně chvíli poduste. Houby pustí hodně vody, ta tvoří až 90 % jejich struktury. Osolte, přidejte koření, případně přidejte vodu a vařte do jejich změknutí.

Až jsou houby měkké, omáčku zahustěte kukuřičným škrobem rozmíchaným v troše vody, zalijte rostlinnou smetanou, chvíli povařte a máte hotovo.
Podávat můžete s pečivem, s těstovinami nebo třeba jen s novými bramborami.

Reklama
Zdroje článku:
naturfoto.cz, Atlas hub, Miroslav Smotlacha, ISBN 80-7181-675-2, Autorský text
Reklama